|
Moștenirea culturală: ce avem, nu păstrăm?
La începutul secolului trecut Chișinăul se situa în top-10 cele mai frumoase orașe ale Imperiului rus , iar în anii 70 pe drept avea "umeri albi de piatră".
Acum, din păcate, capitala Moldovei nu doar că nu mai este un model de urbanism modern, dar mai și pirerde din patrimoniul rămas de la cei care i-au format chipul în secolele ХIХ și ХХ . Cum să păstrăm patrimoniul nostru cultural, și nu doar în capitală?Întrebarea îi îngrijorează pe artiștii plastici, arhitecți, jurnaliști și reprezentanți ai societății civile.
Locul revederii - Palatul Republicii
Dezbaterile în problema dată au fost impulsionate de recenta conferință "Moștenirea culturală – pasibilă de reabilitare". Ideea desfășurării ei i-a aparținut Elenei Pahomova, jurnalist TV, președinta Comisiei mass-media a Consiliului societății civile pe lîngă președintele RM.
- I-am invitat pe toți cei cărora le pasă de soarta valorilor arhitecturale și artistice ale țării - arhitecți, artiști plastici, designeri, activiști civici, - spune Elena. Nu din întîmplare întrunirea a avut loc la Palatul Republicii, fosta Sală a Prieteniei. Unu – pentru că anul acesta se fac 90 ani de la nașterea renumitei ceramiste moldovene Luiza Ianțen, minunatul panou al căreia împodobește sala mică a Palatului. Doi – pentru că Palatul Republicii este mai mult ca un simplu edificiu: acum 30 de ani la amenajarea lui au trudit cei mai buni artiști plastici din țară, iar acum el este unul din puținele modele de monument arhitectonic al perioadei sovietice, care s-a păstrat bine.
A apărut ideea, susținută apoi de direcția Palatului Republicii, de a face acest edificiu un obiectiv turistic, cu excursii care ar fi interesante și oaspeților străini, dar și băștinașilor, în special – elevilor. În continuarea proiectului intenționăm să adunăm și să plasăm pe internet toată informația despre istoricul clădirii, despre cei care au creat-o, imagini ale acestor lucrări unice.
Continuarea articolului citiți pe noi.md.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
- Алкогольный геноцид - выстрел крупным калибром по разуму
- В зоопарке жила старая лисица
- Эффективная чистка печени всего одним стаканом этого напитка
- Вы не можете спать, у вас ломкие ногти и выпадают волосы? Вот то, что вы пропустили
- Памятка для родителей
- Что происходит в организме после употребления Кока-Колы
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1786
- Populația:
- 473 locuitori
Sîrbeşti este un sat din cadrul comunei Ciutuleşti, raionul Floreşti. Satul Sîrbești este situat la o distanță de 15 km de orașul Florești și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 473 de oameni. Prima atestare documentară a satului Sîrbești datează din anul 1786.
Comments
(0)