06 november 2012, 16:24 Moldovan reality views 3197
06 november 2012, 16:24 Moldovan reality views 3197

Filat sugerează că Timofti e doar o păpuşă


Foto: gov.md 

Prim-ministrul Vlad Filat face aluzie la faptul că şeful statului, Nicolae Timofti, este doar o păpuşă fără putere de decizie. Premierul a declarat, la un post privat de televiziune, că Moldova are nevoie de un preşedinte ales de popor, care să fie, concomitent, şi şeful puterii executive, relatează publica.md.

Potrivit lui Filat, problema alegerii preşedintelui rămîne a fi prioritară pe agenda Alianţei pentru Integrare Europeană. “Nu e vorba doar de modalitatea de alegere a preşedintelui. Noi avem nevoie de putere executivă consolidată cu putere legislativă foarte puternică, care va avea capacitatea să asigure un control eficient asupra actului de guvernare, o presă liberă şi o societate civilă bine structurată şi foarte puternică. Puterea executivă trebuie să fie responsabilă şi bine disciplinată”, a precizat acesta.

În opinia premierului, şeful statului trebuie să fie ales prin vot direct. “Doar dacă preşedintele va fi ales de popor şi să fie şeful puterii executive, noi vom avea acea putere de implementare a reformelor. Exact aşa cum a fost înainte. Atîta timp cît preşedintele e ales de cetăţeni prin vot direct, înseamnă că are mandat. Dincolo de instrumentariul oferit de legislaţie, este şi un mandat moral oferit de cetăţeni, ca să promoveze nu doar proiecte de legi, dar și să implementeze acțiuni concrete”, a explicat Filat.

Şeful Guvernului a negat, însă, că ar fi nemulţumit de Nicolae Timofti. “Sînt foarte mulţumit de domnul preşedinte. Pot spune că am un partener de dialog foarte bun, cu care pot găsi limbă comună”, a punctat Vlad Filat.

Filat i-a dat anterior o lovitură de imagine lui Nicolae Timofti. Aşa a calificat analistul Igor Boţan reacţia premierului la declaraţiile şefului statului privind majorarea salariilor judecătorilor.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
911 locuitori

Nicolaevca este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Valea Rădoaiei și Nicolaevca. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Florești și la 126 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 911 de oameni. Satul Nicolaevca a fost întemeiat în anul 1900.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.