|
Rezervele Moldovei au trecut de 3,0 mlrd. dolari. Este bine, nu înțelegem noi ceva, sau pur și simplu ne jefuiesc?
Vasile Balan
Și iarăși Banca Națională a raportat cu mîndrie creșterea rezervelor valutare – acestea au trecut deja de 3,0 mlrd. dolari SUA.
Apare întrebarea : de cîte rezerve are nevoie Banca Națională (citește –Republica Moildova) pentru a asigura stabilitatea sistemului financiar și ce parte a mijloacelor acumulate poate fi îndreptată pentru dezvoltarea țării?
În timp ce rezervele noastre constituiau cîteva sute de milioane de dolari SUA, ni se spunea, cu trimitere la știința economică, că acestea trebuie să fie egale cu volumul de trei luni al importurilor, ceea ce astăzi constituie cca 1,4 mlrd. dolari SUA. Rezervele valutare au depășit volumul importurilor pe trei luni încă 10 ani în urmă, iar noi tot acumulăm și acumulăm. Și cum rămîne cu știința economică? Și la ce bun le acumulăm în continuare?
Mai exact, de ce? De ce Moldova săracă, care are nevoie de mijloace pentru dezvoltare, ține în băncile străine, practic gratuit, mijloacele cîștigate de exportatori și de cetățenii plecați să muncească peste hotare? De ce, la semnarea memorandumului de rînd, FMI ne propune insistent încă niște sute de milioane de dolari pentru completarea rezervelor (care și așa-s prea multe)? Și noi le luăm, apoi BNM transferă aceste mijloace împrumutate pe depozitele din băncile străine, sau achiziționează obligațiuni ale altor state. Și toate cu o dobîndă mizeră…
Răspunsurile la aceste întrebări formează o temă aparte , la care vom reveni în alte materiale.
Alta e problema: De ce guvernarea acceptă așa ceva? Poate, primul ministru, Ministrul economiei și cel al finanțelor nu au o pregătire suficientă în domeniul finanțelor și nu înțeleg, că pentru noi, delicat vorbind, această situație nu este avantajoasă? Sau poate au dreptate cei care susțin că toți conducătorii Băncii Naționale, de la fondarea ei încoace, sunt reprezentanții cercurilor financiare internaționale, pregătiți anume și ”infiltrați” la noi pentru a apăra interesele acestor cercuri, nu pe cele ale Moldovei?
Probabil, este aici și un grăunte de adevăr, căci la noi nu există instituții care pregătesc miniștri și bancheri BN – pe toate le învățăm ”din mers”, sau angajăm economiști din rîndul gastarbeiterilor. Totuși, nu asta e principalul – conducătorii noștri sunt întîi de toate cetățeni ai RM și, ca politicieni, sunt interesați vital să dezvolte țara.
În opinia noastră, importantă în cazul dat este speranța veche de cînd lumea, sonorizată încă de celebrul Ostap Bender: «Occidentul ne va ajuta!». Eroarea, care zeci de ani îi dezorientează pe conducătorii noștri cu pregătire insuficientă: « Occidentul ne va ajuta!». Occidentul este bun și ne iubește, deci orice ajutor propus de Occident (reforme, memorandumuri,credite, etc.) ne va face bine și ne va fi de folos.
Citiţi continuarea pe Noi.md.
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1775
- Populația:
- 1008 locuitori
Ciobalaccia este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Flocoasa și Ciobalaccia. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Cantemir și la 135 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1008 oameni. Satul Ciobalaccia a fost menționat documentar în anul 1775.
Comments
(0)