|
Declarație: Ion Druță are perfectă dreptate atunci cînd îi deosebește pe moldoveni de români (Foto)
Pe 3 septembrie curent, în Sala „Gheorghe Cincilei" a Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu" a fost vernisată expoziția „Povara bunătății noastre", consacrată ilustrului scriitor moldovean Ion Druță, aflat la ceas aniversar.
Evenimentul a fost organizat de Muzeu în colaborare cu Uniunea Scriitorilor și a adunat un public select. Moderatori au fost Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor, și Vasile Malanețchi, directorul Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu".
După cuvîntul inaugural, rostit de Arcadie Suceveanu, a vorbit Vasile Malanețchi, care a prezentat succint expoziția, constituită din ediții ale operei druțiene, cărți despre scriitor, scrieri inserate în mass-media despre Ion Druță, file din manuscrisele druțiene păstrate în colecțiile Muzeului, cele cîteva portrete în ulei și un bust cu chipul lui Ion Druță, numeroase fotografii, iarăși din colecțiile Muzeului.
În cadrul medalionului literar despre Ion Druță, personalitatea și creația lui, au mai vorbit scriitorii Vladimir Beșleagă, Eugenia David, Ion Ciocanu, Alexandru Burlacu, Emilian Galaicu-Păun, Ana Bantoș, Victoria Fonari, Boris Marian.
Discuția s-a aprins în momentul cînd Ion Ciocanu a încercat să expună cîteva momente critice referitoare nu la opera druțiană, pe care o consideră extrem de valoroasă, ci la unele atitudini patriotice exprimate, de-a lungul ultimelor decenii, de către scriitor. Boris Marian, precum și alți scriitori consideră că Ion Druță are perfectă dreptate cînd îi deosebește pe moldoveni de români.
Moștenirea cultural-literară pe care o lasă pentru posteritate Ion Druță este una deosebit de valoroasă. Beneficiari sîntem noi, cu toții, lucru pentru care îi suntem recunoscători.
Iată mai jos cîteva imagini surprinse de artistul fotograf Nicolae Răileanu.
Expoziția „Povara bunătății noastre: Ion Druță la 90 de ani" poate fi vizitată zilnic, cu excepția weekendului, între orele 10.00 și 17.00, pe adresa: str. 31 august 1989, nr. 98, Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu", Casa Scriitorilor, et. II, Sala „Gheorghe Cincilei". Intrarea va fi liberă.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1437
- Populația:
- 2319 locuitori
Băneşti este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Băneşti și Băneştii Noi. Localitatea se află la distanţă de 8 km de oraşul Teleneşti şi la 90 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 2319 oameni. Satul Băneşti a fost menționat documentar în anul 1437.
Comments
(0)