|
Declarația specială a președintelui Moldovei
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a făcut o declarație specială cu ocazia aniversării evenimentelor tragice de la Nistru.
El s-a pronunțat în favoarea unei soluționări pașnice cît mai grabnice a conflictului transnistrean și a condamnat, de asemenea, inițiativa autorităților moldovenești la ONU privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.
Dodon a menționat că astăzi Moldova își aduce aminte de evenimentele tragice de pe 19 iunie 1992, care ne vor rămîne în memorie drept „Tragedia de la Bender". „Acea zi a adus la multiple victime umane pe ambele maluri ale Nistrului şi a împărțit istoria conflictului transnistrean în perioada de «pînă» și «după»", a subliniat președintele.
El a afirmat că, după tragedia de la Bender, fiecare locuitor al Moldovei a conștientizat toată seriozitatea contradicțiilor existente și necesitatea păstrării păcii, a stabilității în țară pentru soluționarea pe cale pașnică a celor mai dificile şi discutabile probleme. Potrivit lui, această abordare a fost pusă la baza Acordului cu privire la principiile de reglementare pașnică a conflictului militar din regiunea Transnistria a Republicii Moldova, semnat la 21 iulie 1992.
Totuși, președintele a constatat cu părere de rău că, la fel ca şi acum 26 de ani, în Moldova se găsesc politicieni care continuă să încerce a specula pe contradicțiile care au declanșat conflictul de pe Nistru.
„În preajma alegerilor parlamentare, Guvernul Republicii Moldova a prezentat ONU o inițiativă avînd drept subiect retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Țin să subliniez încă o dată că discutarea acestei probleme în maniera sfidătoare, pe care şi-o permite actualul guvern, va duce doar la agravarea pozițiilor Chișinăului, inclusiv din perspectiva realizării cît mai rapide a reglementării conflictului transnistrean", a remarcat șeful statului.
El a reiterat importanța semnificativă a operațiunii de pacificare de pe Nistru în calitate de garanție a păcii şi securității cetățenilor, aceasta fiind un element important al programului de realizare a măsurilor de consolidare a încrederii.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1431
- Populația:
- 499 locuitori
Lupa-Recea este un sat din cadrul comunei Codreanca, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Strășeni și la 49 km de Chișinău. Satul Lupa-Recea a fost menționat documentar în anul 1431. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 499 de oameni.
Comments
(0)