|
Armata în bază de contract: “pro” și “contra”
Xenia Florea
Moldova intenționează din nou să creeze armata în bază de contract. "Am luat decizia politică de a renunța la serviciul militar obligatoriu. În următorii doi ani Guvernul va reduce numărul recruților pînă la renunțarea deplină la încorporare", a declarat la briefingul de săptămîna trecută liderul PDM Vlad Plahotniuc.
În RM a fost deja făcută încercarea de a trecere la serviciul militar în bază de contract. Conform Concepției reformei militare din anul 2002, către anii 2008-2009 era preconizată trecerea deplină a Forțelor Armate ale țării la sistemul bazat pe contract, iar către anul 2014 Armata Națională urma să devină una profesionistă, mobilă, bine pregătită, compusă în fond din unități de reacție rapidă. Acum însă autorii acelei reforme consideră inoportună renunțarea Forțelor Armate ale Republicii Moldova la încorporarea recruților.
Reforma militară de la PDM
Conducerea Partidului Democrat a luat decizia politică de a renunța la serviciul militar obligatoriu, după examinarea "semnalelor primite".
"Am cerut să fie cercetate minuțios condițiile, pe care armata noastră le poate în prezent oferi tinerilor recruți, condiții care nu-s suficiente pentru o pregătire bună și o viață decentă în perioada serviciului militar. O altă cauză este aceea, că unii tineri plătesc sume mari de bani, pentru a evita serviciul militar. Serviciul militar îl fac doar acei care nu au bani pentru ca să plătească, și aici vorbim deja despre o problemă foarte serioasă, care trebuie rezolvată odată pentru totdeauna", a declarat președintele PDM.
Dacă Vladimir Plahotniuc de la tribuna partidului anunță lansarea unei noi reforme sau a unui proiect social, înseamnă că totul a fost deja discutat, actele legislative și normative necesare fiind elaborate și că în scurt timp acestea vor fi aprobate de Guvern și Parlament. Așa s-a întîmplat și de această dată. A doua zi după briefingul președintelui PDM Ministerul Apărării s-a grăbit să anunțe pe site-ul său de pe rețelele de socializare că planul de acțiuni în vederea sporirii profesionalismului Forțelor Armate ale RM este aproape de finalizare și în viitorul apropiat va fi aprobat de Guvern.
În comunicat sîntem anunțați că documentul elaborat prevede renunțarea treptată la serviciului militar obligatoriu. Implementarea proiectului va începe odată cu încorporarea din toamnă a recruților: numărul ostașilor în termen va fi redus în favoarea creșterii numărului militarilor profesioniști, angajați în bază de contract. Care anume va fi proporția nu se spune. În prezent, în rîndul Forțelor Armate ale RM își satisfac serviciul cca 50-55% de contractanți.
"În rezultat, vor fi asigurate locuri noi de muncă, mijloacele financiare, care anterior erau folosite pentru întreținerea ostașilor, vor fi utilizate în scopul îmbunătățirii altor aspecte importante, a condițiilor de muncă ale militarilor-contractanți, ei fiind asigurați social și cu locuințe, și nu în ultimul rînd, remunerarea decentă a militarilor profesioniști", se spune în comunicatul departamentului militar.
Procesul renunțării treptate la serviciul militar obligatoriu în rîndul Forțelor Armate ale RM va fi însoțit de revizuirea bugetului Ministerului Apărării, în sensul majorării acestuia, renovarea treptată a infrastructurii unităților militare, echipamentului militar și a armamentului. În rezultat, Forțele Armate ale RM se vor transforma într-o "armată modernă, profesionistă, bine dotată, capabilă să-și îndeplinească misiunile în interacțiune cu forțele armate ale altor state".
Argumente "pro": cît se mai poate tărăgăna?
Ex-ministrul Apărării Valeriu Pleșca (2004-2007) este unul dintre adepții mișcării armatei în bază de contract. Încă în anul 2000 viitorul șef al Ministerului Apărării, pe atunci deputat, a înaintat Parlamentului proiectul de lege privind abolirea serviciului militar obligatoriu și trecerea la sistemul contractual. Potrivit opiniei lui, acesta ar permite reducerea efectivului Forțelor Armate (pe atunci 8,5 mii ostași și ofițeri), reducerea cheltuielilor bugetare pentru întreținerea armatei și redirecționarea mijloacelor economisite spre reutilarea, modernizarea și susținerea materială a militarilor-contractanți. Însă în primăvara anului 2001 Parlamentul a respins această inițiativă legislativă, deoarece "în toată lumea armata profesionistă costă mai mult ca cea în termen".
Valeriu Pleșca nu și-a schimbat nici acum opinia privind necesitatea trecerii Forțelor Armate ale RM în bază de contract.
«Au trecut aproape 18 ani de la înaintarea inițiativei mele privind renunțarea la serviciul militar în termen, dar în Armata Națională lucrurile nu s-au schimbat - spune Valeriu Pleșca. – La ce bun atunci s-o mai tărăgănăm? 65% din mijloacele alocate azi Ministerului Apărării sînt cheltuite pentru acoperirea nevoilor sociale: salarizare, întreținerea militarilor etc., iar pentru dezvoltare, pentru achiziționarea armamentului nou în locul celui învechit bani nu ajung. Așa că sau aboliți acest institut, sau ajustați-l la standardele moderne!
Puterea politică din țara noastră a ocolit mereu problemele ce țin de capacitatea de apărare a țării: nu există un pericol militar real, deci nici de armată nu prea avem nevoie. Desigur, nu o spuneau direct, însă în coloare existau asemenea dispoziții. Eu, o persoană civilă, devenind ministru al apărării, am înțeles că armata este un atribut important al statalității. Iată de ce azi, nefiind un adept al Partidului Democrat, salut reforma anunțată de el. În cele din urmă și la noi s-a pus problema profesionalismului Forțelor Armate», a menționat Pleșca.
Conform opiniei sale, în 12 luni de serviciu militar în termen este imposibil ca recruții să devină ostași bine pregătiți, ei nu au timp, pur și simplu, să însușească bine arta militară. Iar serviciul în bază de contract este muncă, militarul angajat în bază de contract este un apărător profesionist al Patriei, deci față de armata profesionistă în bază de contract și cerințele vor fi mai mari.
«Desigur, acum inițiativa dată este criticată, - continuă ex-ministrul. - Prima întrebare pusă este: de unde vor lua autoritățile bani pentru reînarmare și trecerea Armatei Naționale în bază de contract, dacă avem un buget auster? Cred că înainte de a anunța această reformă conducerea PDM a găsit niște posibilități, inclusiv de la partenerii de dezvoltare. La urma urmei, avem exemplul Georgiei, care nu este mai bogată ca noi. Totuși, după anul 2008 Georgia și-a reformat semnificativ Forțele Armate și și-a sporit capacitatea de apărare. Dorință de ar fi și voință politică! Eu cred că demult trebuia să transformăm Armata Națională în una profesionistă», a conchis el.
Un alt ex-conducător al Ministerului Apărării, Vitalie Marinuța, de asemenea, consideră că Armata Națională trebuie să fie trecută pe deplin în bază de contract. Fiind ministru al Apărării (2009-2014), el a vorbit în repetate rînduri despre necesitatea renunțării la serviciul în termen: și pe timpurile lui ministerul de resort a elaborat un plan de restructurare a Forțelor Armate, care prevedea trecerea la serviciul în bază de contract și reducerea efectivului armatei.
«Însă pentru ca această reformă să fie implementată cu succes - a declarat Vitalie Marinuța la unul dintre posturile TV - politicienii trebuie să-i asigure armatei un buget în mărime de cel puțin 1% din PIB. Chiar și Elveția neutră alocă apărării între 1,5 și 2,5% din PIB. Însă în planurile pe termen mediu ale Guvernului asemenea cheltuieli nu sînt prevăzute. Conform planului de acțiuni privind realizarea Strategiei Naționale de Apărare pentru anii 2017-2021, către anul 2020 cheltuielile militare ale țării vor constitui doar 0,5% din PIB.
Continuarea articolului citiți pe noi.md.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1775
- Populația:
- 1369 locuitori
Sărata-Răzeşi este un sat şi comună din raionul Leova. Sărata-Răzeşi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Leova și la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1369 de oameni. Satul Sărata-Răzeşi a fost menționat documentar în anul 1775.
Comments
(0)