|
Un șir de evenimente în memoria eroilor căzuţi în Războiul de la Nistru
Un șir de evenimente în memoria eroilor căzuţi în Războiul de la Nistru vor fi organizate în toată țara în data de 2 martie. Miercuri, cabinetul de miniştri a aprobat programul manifestărilor dedicate comemorării a 25 de ani de la conflictul armat.
Astfel, în Capitală va avea loc Marşul Memoriei, care se va încheia cu un miting.
De asemenea, în mai multe localităţi din ţară vor fi instalate plăci comemorative, iar mai multe străzi vor fi redenumite în memoria eroilor căzuţi.
Executivul a instituit şi o comisie specială care va fi responsabilă de organizarea evenimentelor din 2 martie. Totodată, veteranii şi familiile participanţilor decedaţi în timpul conflictului armat vor primi ajutoare materiale şi vor beneficia de asistenţă medicală gratuită.
"Este important nu doar să facem declarații, este important să nu fim alături de ei doar în ziua aceasta. Este important să fim alături de ei în fiecare zi, să simtă grija Guvernului în fiecare zi", a spus prim-ministrul Pavel Filip.
Valeriu Daraban a luptat în cadrul unui batalion de poliție din prima și până în ultima zi a războiului. Pentru curajul de care a dotat dovadă, el a fost decorat cu ordinul "Ștefan cel Mare".
"Pe 2 martie, când s-a început toate evenimeele în Cocieri, am fost ridicați cu alarmă și am luat sub apărare podul de la Vadul lui Vodă. Până pe data de 1 iulie am stat la Coșnița, din 1 iulie, până la sfârșitul lunii iulie - la Tighina", a spus veteran războiului de la Nistru, Valeriu Daraban.
Veteranul spune că organizarea evenimentelor comemorative este necesară pentru educarea tinerei generației.
"Educarea copiilor în stil patriotic la noi nu se petrece aproape de fel. Eu cred că o să fie foarte bine, să le lămurească la toți ce înseamnă să pierzi pe cineva în câmpul de luptă", a declarat Valeriu Daraban.
"Activitățile Guvernului ne acordă un sprijin deosebit pentru promovarea ideilor noastre, a veteranilor. Căutăm permanent o idee care ne-ar uni pe toți, anume patriotismul, promovarea patrioților neamului", a spus preşedintele Asociaţiei "Credinţă Patriei", Ghenadie Cosovan.
Și unii analiști politici spun că autoritățile trebuie să promoveze asemenea acțiuni.
"Sigur, că este important, dacă nu va fi un element, rupt din context. Deoarece trebuie să fie o politică de stat pentru ca tinerii să cunoască ce s-a întâmplat atunci", a spus analistul politic, Oazu Nantoi.
Potrivit unor estimări, în timpul războiului de la Nistru au murit aproape 300 de combatanţi și 1.200 de oameni de pe ambele maluri ale Nistrului.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1813
- Populația:
- 1931 locuitori
Aluniş este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Aluniş este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, este situat la 20 km de oraşul Rîşcani şi la 158 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1931 de oameni. Satul Aluniș a fost menționat documentar în anul 1813.
Comments
(0)