14 january 2017, 14:00 Moldovan reality views 4799
Sindicatele cer majorarea indemnizației pentru tinerii profesori
14 january 2017, 14:00 Moldovan reality views 4799

Sindicatele cer majorarea indemnizației pentru tinerii profesori

Sindicatele din educație cer majorarea cu 20 de mii de lei a indemnizației unice pentru tinerii specialiști. Preşedintele Consiliului General al Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei, Dumitru Ivanov, a declarat pentru IPN că este vorba despre absolvenții repartizați în unităţile de învățământ preşcolare şi şcolare. Sindicatele au cerut extinderea acordării acestei indemnizații şi pentru specialiştii din municipiul Chişinău, nu doar pentru cei care merg să se angajeze în mediul rural.

Potrivit lui Ivanov, în Moldova absolvesc anual facultățile de pedagogie aproximativ 1700 de tineri, dar în instituţiile de învăţămînt ajung circa 350 de tineri specialişti. Sindicatele încearcă să obţină această indemnizație unică pentru un număr cât mai mare de tineri specialiști. „Aceasta este o obligaţiune a Guvernului ca să-i menţină în sistem, întrucât cu salariul pe care îl primește specialistul nu poate trăi", a spus liderul sindical.

Dumitru Ivanov susţine că indemnizația pe care o primesc acum tinerii specialişti nu le ajunge pentru acoperirea cheltuielilor de întreținere. „Majoritatea dintre ei locuiesc la gazdă. Iar școala are nevoie de ei. Am ajuns că 52% dintre lucrătorii din școli sunt pensionari. Este necesară completarea şcolilor cu tineri specialişti", spune Dumitru Ivanov.

Potrivit sindicalistului, nici majorarea solicitată la această etapă nu este suficientă pentru acoperirea cheltuielilor tinerilor specialiști. „Pe parcurs, o să mai cerem schimbări. Va trece un an, o să vedem care este starea de lucruri şi o să cerem ca guvernarea să mai scuture buzunarele", a spus Dumitru Ivanov.

Actualmente, absolvenţii colegiilor care se încadrează în câmpul muncii, fiind repartizaţi de Ministerul Educaţiei, primesc o indemnizaţie de 30 de mii de lei, iar absolvenţii universităţilor – 50 de mii de lei.

Source: ipn.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1809
Populația:
162 locuitori

Andriașevca Veche este un sat din cadrul comunei Frunză din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Slobozia și la 120 km de Chișinău. Populaţia satului Andriașevca Veche alcătuia 162 de oameni în anul 1998. Satul Andriașevca Veche a fost menționat documentar în anul 1809.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.