19 november 2016, 14:00 Moldovan reality views 6427
Produsele vegetale moldoveneşti pentru pieţele externe
19 november 2016, 14:00 Moldovan reality views 6427

Produsele vegetale moldoveneşti pentru pieţele externe

Plantele medicinale şi cele etero-oleaginoase sunt foarte solicitate pe pieţele europene, iar agricultorii din Moldova ar putea să satisfacă această cerere dacă ar investi mai mult în domeniu. Totodată, şi anumite tipuri de fructe, cum ar fi piersicile plate (turtite) sunt la mare căutare pe pieţele externe. Despre aceasta a comunicat directorul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentară, Gheorghe Gaberi.

Directorul ANSA a subliniat, într-o conferinţă de presă, că industria farmaceutică se dezvoltă şi cererea de plante medicinale este foarte mare pe pieţele externe, iar acest domeniu este unul pe care agricultorii moldoveni ar putea să-l asimileze uşor. La fel şi parfumeria este un domeniu care are nevoie de multă materie primă. Gheorghe Gaberi a adăugat că în ultimii ani în Moldova s-au înfiinţat foarte multe plantaţii de culturi etero-oleaginoase, precum levănţica. În opinia sa, aceste culturi aduc venituri foarte bune producătorilor, mai ales că pot fi întreţinute şi în condiţii de lipsă a sistemelor de irigaţie.

Directorul ANSA menţionează că ar fi oportun să se investească şi în producerea fructelor. Merele sunt produse în cantităţi mari şi în alte ţări, precum Polonia, iar Moldova încă nu face faţă concurenţei, mai ales că aici cresc soiuri care sunt solicitate din ce în ce mai puţin. Agricultorii moldoveni s-ar putea axa pe creşterea merelor timpurii, unde există nişe libere.

Totuşi, Gheorghe Gaberi e de părere că producătorii moldoveni ar trebui să propună mai multe fructe sâmburoase precum cireşele, care sunt foarte căutate pe pieţele asiatice – în China, Japonia şi Hong-Kong, unde preţul lor este mare. La fel de solicitate sunt şi piersicile plate (turtite), cererea pentru aceste fructe este în creştere şi pe piaţa internă, iar preţul lor este mai mare, ceea ce ar asigura venituri mai bune producătorilor.

Gheorghe Gaberi a mai spus că recent în Moldova a fost în vizită un agent economic din Spania care a venit cu oferta ca agricultorii moldoveni să crească batate (cartofi dulci). O altă cerinţă a spaniolilor este şi un anumit soi de vinete care acum se produc doar în China şi care costă destul de mult. Directorul ANSA recomandă agricultorilor să studieze cererea pe pieţele externe şi să găsească nişa unde concurenţa este mai mică.

Keywords:

plante , piata , export

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
1224 locuitori

Vulcăneşti este un sat din cadrul comunei Cioreşti, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Nisporeni și la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1224 de locuitori. Satul Vulcănești a fost menționat documentar în anul 1443.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.