|
Este interzisă colectarea ilicită a banilor în instituțiile de învățămînt
Ministerul Educației a interzis managerilor, cadrelor didactice, dar și părinților, să colecteze ilicit bani pentru procurarea manualelor, alimentația copiilor, crearea grupelor cu program prelungit ș.a. în instituțiile de învățămînt general din țară.
Ministrul Educației, Corina Fusu, a declarat astăzi în cadrul unui briefing că, în acest sens, pe 7 septembrie curent a emis o dispoziție pentru a evita tentativele de colectare ilicită a banilor, pentru a responsabiliza cadrele didactice, manageriale, organele locale în domeniul educațional, dar și părinții.
„Cele mai multe sesizări de la părinți au fost făcute vizavi de colectarea banilor pentru închirierea sau procurarea manualelor. În aceste condiții, ministerul aduce la cunoștința tuturor părinților că elevii claselor I-IV primesc manualele gratuit, fără a achita taxa de închiriere, iar Abecedarul este oferit cadou tuturor copiilor din clasa I. Prin schema de închiriere sînt distribuite manuale pentru elevii din clasele de gimnaziu și liceu. Taxa de chirie nu este stabilită arbitrar de către profesori sau directori, ci este aprobată anual prin ordinul ministrului Educației", a afirmat oficialul.
Totodată, Fusu a precizat că în școli nu este permisă organizarea grupelor sau claselor cu ore de meditație, iar desfășurarea lecțiilor particulare este strict interzisă. De asemenea, în instituțiile unde nu există asociații de părinți nu poate avea loc colectarea banilor pentru fondul școlii, fondul clasei sau alte organizații. Crearea asociațiilor este doar dorința și inițiativa părinților, iar aderarea la acestea este benevolă. „Pentru a activa în cadrul legal, asociațiile trebuie să fie înregistrate la Ministerul Justiției sau la organele administrației publice locale", a precizat ministrul.
În context, Corina Fusu a menționat că „managerii și cadrele didactice pot colabora cu asociațiile, dar nicidecum nu pot impune părinții să strîngă bani pentru necesitățile școlii sau cele personale. Nu există acte normative care ar admite sau recomanda colectarea unor sume bănești în alte scopuri decît cele prevăzute de legislație".
Pentru a preveni astfel de cazuri, Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Național vor efectua în perioada lunilor septembrie-octombrie, controale neplanificate în școlile și grădinițele din țară.
Din 2015 și pînă în prezent, la Inspectoratul Școlar Național au fost depuse trei cereri privind colectarea ilicită de bani. De asemenea, cazuri similare au fost semnalate în presă și pe internet.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1568
- Populația:
- 535 locuitori
Tăura Veche este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Satul are o suprafaţă de circa 1.28 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 7.24 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Tăura Veche și Tăura Nouă. Satul Tăura Veche se află la distanța de 24 km de orașul Sîngerei și la 116 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 535 de oameni. Localitatea a fost menționată documentar în anul 1568 cu denumirea Tăuri.
Comments
(1)