07 may 2016, 12:05 Moldovan reality views 3628
Studenţii au demonstrat tehnici de luptă folosite pe timpul lui Ştefan cel Mare
07 may 2016, 12:05 Moldovan reality views 3628

Studenţii au demonstrat tehnici de luptă folosite pe timpul lui Ştefan cel Mare

Echipaţi cu lănci, săbii, arcuri şi buzdugane, studenţii Academiei de Poliţie din Capitală au demonstrat tehnici de luptă folosite de ostaşii din armata lui Ştefan cel Mare şi Sfînt.

Tinerii au prezentat spectatorilor şi lupte corp la corp. Manifestaţiile dedicate războaielor pe care le-a purtat domnitorul au avut loc în Scuarul Catedralei Mitropolitane.

Elevii Academiei "Ştefan cel Mare" au arătat că se pricep de minune să mînuiască săbiile şi arcul, la fel care ostaşii care au învins turcii, tătarii, polonezii şi ungurii în zeci de războaie:

"Avem arcul, avem bărdiţa cu care se foloseau arcaşii în momentul în care luptătorii adverşi se apropiau prea tare de ei".

"Erau nişte arme folosite. Scutul - pentru apărare, în lupat corp la corp, şi lancea pentru atac şi străpungerea vrăjmaşului. Pot să vorbesc şi despre această vestă care ajunge pînă la 20 de kg".

Oamenii au rămas impresionaţi de spectacolul oferit de viitorii poliţişti.Cei mai entuziasmaţi au fost copii:

"Mi-a plăcut cum oamenii s-au luptat şi au cîntat. M-a impresionat talentul lor şi mi-a plăcut mai mult cînd cu arcurile s-au luptat".

"Mi-a plăcut cînd s-au luptat cu sabia".

"Au demonstrat o forţă enormă şi au demonstrat că în prezent tradiţiile militare nu se uită".

"Ei doresc să transmită emoţiile pe care le-au trăit cei care au luptat pentru ţara noastră. Nu degeaba am ajuns în ziua de azi să trăim în aşa ţară frumoasă."

Ştefan cel Mare şi Sfînt a luptat pentru independenţa statului între anii 1457 şi 1504. În total, el a purtat 36 de bătălii pe parcursul celor 47 de ani de domnie. În 34 de războaie oastea lui domnitorului a învins, chiar dacă de multe ori inamicii aveau o superioritate numerică zdrobitoare.

"Am vrut să demonstrăm întregii societăţi că noi sîntem la fel de tari şi de duri şi dacă cineva a îndrăzni să treacă peste noi, le-am demonstrat că n-am uitat a mînui nici sabia, nici arma de foc", a specificatpreşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război-1992 "Tiras-Tighina", Anatol Caraman.

În 2 iulie s-au împlinit 512 ani de la moartea lui Ştefan cel Mare şi Sfînt.

Sursa: publika.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
4165 locuitori

Vălcineţ este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Vălcineţ este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Călărași și la 66 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4165 de oameni. Satul Vălcineț a fost menționat documentar în anul 1436.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.