|
Patrioții de la „Voievod” l-au comemorat pe Ștefan cel Mare (FOTO, VIDEO)
Organizația „Voievod", din care fac parte Federația de Luptă Națională „Voievod" și mișcarea de tineret cu același nume, l-au comemorat astăzi pe Ștefan cel Mare și Sfînt.
Patrioții de la „Voievod" au mărșăluit de la Catedrală pînă la monumentul domnitorului din centrul Chișinăului, unde au depus flori și l-au comemorat pe eroul național al Moldovei, canonizat de biserica ortodoxă, informează NOI.md.
De menționat că ziua comemorării lui Ștefan cel Mare și Sfînt coincide cu aniversarea fondării Mișcării „Voievod" și patrioții se mîndresc cu acest lucru. „2 iulie pentru noi este o zi importantă. În această zi noi îl comemărăm pe marele domnitor Ștefan cel Mare și Sfînt. Tot în această zi au fost puse bazele organizației noastre. De la fondarea organizației noi avem scopul de a proslăvi eroul nostru național, care a fost canonizat și care unește toți moldovenii atît din țară, cît și din România, Ucraina și alte state", a subliniat președintele „Voievod", Nicolae Pascaru.
Nicolae Pascaru, a menționat că în toți acești ani organizația a promovat educația patriotică a tinerilor și ideea statalității și identității naționale. Aceste idei au fost promovate prin diferite metode, inclusiv prin dezvoltarea unor proiecte pentru tineret, prin cluburi istorico-patriotice, pe interese și prin intermediul secțiiilor sportive.
Tinerii sînt atrași să studieze istoria națională și tradițiile prin intermediul sportului. „Prin Federația de Luptă Națională «Voievod» și mișcarea noastră de tineret au trecut circa 25 de mii de tineri și cîteva generații. Doresc să le mulțumesc tuturor instructorilor, voluntarilor, sportivilor care au activat împreună cu noi și meritele cărora au adus glorie Republicii Moldova. Mulți discipoli de-ai noștri au dus drapelul țării noastre la multimple turnee naționale și internaționale. Pe parcursul acestor ani luptătorii noștri au adus de peste hotare circa 600 de medalii de aur, argint și bronz", a relatat Pascaru.
Unul din secretele succesului organizației „Voievod", potrivit lui Pascaru, este capacitatea adepților săi de a se opune problemelor. „În pofida multiplelor neplăceri politice și de alt gen din țară, noi am ajuns pînă în anul 2016. Privim cu optimism în viitor și sperăm că datorită nouă un număr cît mai mare de oameni vor afla despre istoria Statului Moldovenesc, despre eroii și simbolurile acestui pămînt", a declarat președintele „Voievod„.
În afară de reprezentanții „Voievod", flori la monumentul lui Ștefan cel Mare au depus mai multe organizații patriotice și de tineret, printre care „Scutul Moldovenesc", Centrul pentru Cooperarea Tinerilor, etc. Secretarul organizației „Scutul Moldovenesc", Igor Sîrbu, a menționat că la ceremonie au participat cîteva sute de tineri, inclusiv 50 de reprezentanți ai organizației pe care o reprezintă.
„În cadrul evenimentului am prezentat panglica Ștefan cel Mare, care trebuie să devină simbolul național capabil să consolideze poporul. Cu părere de rău, acțiunea a fost umbrită de apariția unui grup de provocatori, care în pofida acestei date importante pentru istoria Moldovei, aveau un comportament agresiv față de patrioții țării. Cu persoane cu asemenea viziuni în Evul Mediu a luptat și Ștefan cel Mare. Atunci situația era un pic alta, însă antistataliști erau destui", a declarat Sîrbu.
Amintim că vineri, 1 iulie, organizațiile „Voievod", „Scutul Moldovenesc" și Centrul pentru Cooperarea Tinerilor au prezentat oficial panglica Ștefan cel Mare, propunînd ca aceasta să devină noul simbol național al Moldovei. Pe panglica de culoare roșie sînt imprimate capul unui bour și Sfîntul Gheorghe Biruitorul, care apăra oștile lui Ștefan cel Mare în lupte.
Domnitorul Țării Moldovei Ștefan cel Mare și Sfînt a domnit în perioada anilor 1457 – 1504. Domnitorul a murit pe 2 iulie 1504. Ștefan cel Mare a fost canonizat în anul 1992.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1518
- Populația:
- 5444 locuitori
Bubuieci este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bubuieci, Humuleşti și Bîc. Localitatea se află la distanța de 4 km de municipiul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 5444 de oameni. Satul Bubuieci a fost menționat documentar în anul 1518.
Comments
(0)