|
BM va extinde finanțarea pentru modernizarea învățămîntului în Moldova
Banca Mondială va extinde finanțarea pentru modernizarea învățământului în Moldova. Despre aceasta s-a discutat în cadrul vizitei de lucru a unei misiuni a Băncii Mondiale la Ministerul Educației, care a avut loc în perioada 13-17 iunie, transmite IPN.
Într-un comunicat de presă al Ministerului Educației se menționează că domeniile stabilite pentru extinderea finanțării sunt revizuirea programei școlare și simplificarea acesteia, formarea profesională a viitorilor pedagogi, consolidarea capacităților Inspectoratului Național Școlar și Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare.
Referindu-se la rezultatele vizitei în Moldova, lidera echipei Andrea C. Guedes, ofițer superior de operațiuni în domeniul Practici Globale Educaționale, a apreciat importanța domeniilor propuse pentru colaborare de către Ministerul Educației. „Voi elabora un raport detaliat pe marginea fiecărei propuneri în parte. Este necesar să stabilim, de comun acord, asupra căror obiective ne vom concentra eforturile pentru a atinge rezultatele cele mai bune. La realizarea lor putem implica specialiști și parteneri internaționali, care să vă ofere expertiza necesară", a afirmat Andrea C. Guedes.
La rândul său, ministra educației, Corina Fusu, a subliniat necesitatea reconceptualizării sistemului de pregătire inițială și continuă a cadrelor didactice pentru a spori calitatea educației în instituțiile de învățământ. „Elaborarea și includerea modulului psihopedagogic în instituțiile de învățământ superior ar permite absolvenților de la specialitățile conexe, dar care nu sunt cu profil pedagogic, să activeze în calitate de pedagogi. În felul acesta, în laboratoarele școlare de fizică, chimie, biologie, etc. ar preda nu doar buni teoreticieni, ci și buni practicieni", a declarat Corina Fusu.
De asemenea, a fost examinată oportunitatea dezvoltării Sistemului Informaţional de Management în Educație (SIME), care să includă date nu numai despre școli primare, gimnazii și licee, ci și despre instituțiile de învățământ preșcolar, profesional tehnic, învățământ superior.
Participanții la întrevedere au mai discutat despre posibilitatea preluării practicilor internaționale pentru consolidarea capacităților Inspectoratului Național Școlar și Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1875
- Populația:
- 135 locuitori
Greceni este un sat din cadrul comunei Burlăceni, raionul Cahul. Satul este situat la distanța de 58 km de orașul Cahul și la 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 135 de oameni. Localitatea Greceni este atestată documentar în anul 1875, fiind înființată pe lîngă o stație de cale ferată.
Comments
(0)