06 november 2016, 16:30 Moldovan reality views 5154
S-a desfăşurat un Forum de afaceri moldo-ceh
06 november 2016, 16:30 Moldovan reality views 5154

S-a desfăşurat un Forum de afaceri moldo-ceh

Un Forum de afaceri moldo-ceh a avut loc la Chişinău. Evenimentul a fost organizat în contextul vizitei oficiale în Republica Moldova, în perioada 9–10 iunie, a premierului Republicii Cehe, Bohuslav Sobotka.

În discursul rostit la Forum, prim-ministrul R. Moldova Pavel Filip a menţionat că acest eveniment este o oportunitate bună pentru un schimb de experienţă şi un semnal important în extinderea colaborării dintre Republica Moldova şi Cehia. "Adevărul este că vrem un parteneriat puternic cu Republica Cehă, atît din punct de vedere economic, cît şi politic", a accentuat premierul Filip, invitînd oamenii de afaceri cehi să investească în dezvoltarea economiei ţării noastre.

La rîndul său, premierul Cehiel, Bohuslav Sobotka, a declarat că "unul dintre principalele obiective este să asigurăm dezvoltarea parteneriatului dintre ţările noastre şi vom sprijini în continuare apropierea R. Moldova de Uniunea Europeană". "Republica Moldova este ţara care depune eforturi pentru modernizarea economiei, inclusiv a domeniilor energetic, transport, comunicaţii etc. şi în acest sens va avea sprijin din partea Cehiei", a subliniat oficialul.

Viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, a menționat că R. Moldova este interesată în dezvoltarea proiectelor investiţionale cu Cehia în domeniile: agriculturii, industriei, energeticii, infrastructurii ș.a. Ministrul a afirmat că o platformă foarte bună pentru realizarea acestor obiective o constituie Comisia interguvernamentală moldo-cehă pentru cooperarea economică, şedinţa căreia va avea loc în acest an, la Praga.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în ianuarie-aprilie 2016, volumul exporturilor moldoveneşti în Cehia a alcătuit 9,9 mln dolari SUA, în creștere cu 0,6%, faţă de aceeaşi perioada a anului trecut. În aceeași perioadă, importurile din Cehia au constituit 16,7 mln dolari SUA, înregistrînd un spor cu 20,6%, comparativ cu primele patru luni ale anului 2015.

 

Source: moldpres.md

Keywords:

business , Cehia , forum

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1463
Populația:
1596 locuitori

Arioneşti este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Arioneşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Arioneşti este situat la o distanţă de 27 km de oraşul Donduşeni şi la 217 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1596 de oameni. Satul Arioneşti este atestat documentar în anul 1463.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.