|
Moldovenii vor avea dreptul să aleagă furnizorul de energie electrică
Fiecare consumator final din Republica Moldova va avea dreptul să aleagă şi să schimbe furnizorul de energie electrică, primind servicii calitative la preţuri negociate şi cu respectarea principiului securităţii în aprovizionarea cu energie electrică. Această va fi posibil după intrarea în vigoare a Legii cu privire la energia electrică, adoptată astăzi în Parlament cu 53 de voturi, în lectură finală.
Astfel, Legea stabileşte rolul, obligațiile şi responsabilitățile autorităților competente, precum şi funcțiile, obligațiunile şi drepturile operatorului de transport şi sistem, ale operatorilor de distribuție, ale producătorilor, ale furnizorilor şi ale consumatorilor de energie electrică.
Potrivit legii, durata contractului de furnizare şi preţul energiei electrice se negociază de către furnizor şi consumatorul final în condiţii de piaţă. Schimbarea furnizorului se efectuează în termen de cel mult 20 de zile calendaristice, în baza unei cereri depuse de consumatorul final. La schimbarea furnizorului, consumatorul eligibil nu poate fi obligat la plata vreunei taxe.
Totodată, consumatorii noncasnici au dreptul de a încheia în aceleaşi timp contracte de furnizare a energiei electrice cu mai mulţi furnizori. În acest caz, unul din furnizori trebuie să-şi asume responsabilitatea de echilibrare pentru consumatorul respectiv.
Legea interzice deconectarea instalaţiilor electrice ale consumatorilor finali în zilele de vineri, sîmbătă şi duminică, în zilele de sărbătoare nelucrătoare sau cu o zi înainte de ziua de sărbătoare nelucrătoare, precum şi în celelalte zile după ora 18:00, excepţie fiind cazurile de depistare a conectării neautorizate la reţelele electrice cînd instalaţiile electrice conectate neautorizat se deconectează odată cu depistarea acestor cazuri.
Contractele de furnizare a energiei electrice încheiate până la intrarea în vigoare a prezentei legi, rămân valabile până la semnarea de către consumatorii finali a contractelor noi de furnizare a energiei electrice, dar nu mai târziu de un an de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
Modificările au scopul de a garanta siguranţa aprovizionării cu energie electrică şi buna funcționare a sistemului electroenergetic, precum şi dezvoltarea comerțului liber cu energie electrică între statele membre ale Comunităţii Energetice. Punerea în aplicare a noilor prevederi legislative va contribui la continuarea reformei sectorului electroenergetic şi va duce la instituirea a unei pieţe de energie electrică concurenţiale.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1606
- Populația:
- 2498 locuitori
Beleavinţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Beleavinţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat în partea centrală a raionului, pe malul rîului Vilia, la 14 km de oraşul Briceni, la 240 km de Chișinău. Satul se află pe traseul inernaţional Odesa- Cernăuţi. Conform datelor din 01.01.2007 populaţia satului constituia 2498 persoane. Prima atestare documentară a satului cu numele Bilavenţi datează din iulie 1606, localitatea fiind în componenţa ţinutului Hotin.
Comments
(0)