05 december 2016, 09:30 Moldovan reality views 4865
Constituția Republicii Moldova a fost editată în limba găgăuză
05 december 2016, 09:30 Moldovan reality views 4865

Constituția Republicii Moldova a fost editată în limba găgăuză

Constituția Republicii Moldova a fost tradusă în limba găgăuză. Proiectul a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene în cadrul programului "Susținerea Curții Constituționale a Republicii Moldova".

Noua redacție a fost prezentat publicului pentru prima dată la Curtea Constituțională, care marți, 10 mai, a fost vizitată de elevii clasei a 12-a din autonomia Găgăuză, a comunicat portalului Gagauzinfo.MD șeful Direcției Tineret și Sport, Maxim Bolgar.

"Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase a familiarizat elevii cu activitatea autorității și a înmînat fiecăruia dintre ei o nouă redacție a Constituției în limba găgăuză", a explicat Bolgar.

În Legea Supremă, tradusă în limba găgăuză, s-a ținut cont de ultimele modificări operate de judecătorii Curții Constituționale conform deciziei din 4 martie 2016. Astfel, conform prevederilor articolului 78 din Constituție, președintele Republicii Moldova nu este ales de parlament, ci prin vot direct.

Astfel, la funcția de șef al statului pot candida cetățeni ai Republicii Moldova care au împlinit vîrsta de 40 de ani.

Șeful Direcției Tineret și Sport a autonomiei a subliniat că noua redacție a Constituției Republicii Moldova, editată în limba găgăuză, în curînd va fi transmisă organelor puterii executive și legislative din Găgăuzia.

În ediție sunt publicate 134 articole din Constituție, precum și Declarația de Independență a Republicii Moldova.

Source: gagauzinfo.md

Keywords:

constitutie , Găgăuzia , limba

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1490
Populația:
728 locuitori

Găureni este un sat din cadrul comunei Bălăneşti, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Nisporeni și la 79 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 728 de oameni. Satul Găureni a fost menționat documentar în anul 1490.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.