12 november 2015, 14:41 Moldovan reality views 6753
ONU Moldova a premiat realizările remarcabile în domeniul drepturilor omului
12 november 2015, 14:41 Moldovan reality views 6753

ONU Moldova a premiat realizările remarcabile în domeniul drepturilor omului

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) în Moldova a premiat joi, 10 decembrie, cele mai remarcabile realizări în domeniul drepturilor omului în Republica Moldova din anul 2015, în cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Republicii.

Ediția din 2015 a inclus șase premii pentru cele mai valoroase, inovatoare și participative iniţiative şi acţiuni de apărare şi promovare a drepturilor omului în Moldova. Premianții au fost selectați în baza unui proces de consultări publice, fiind evaluați ulterior de un Comitet de experți.

Printre laureați se numără Alianța INFONET, care a fost premiată pentru promovarea unei abordări inovatoare și incluzive în asigurarea dreptului persoanelor cu dizabilități de a participa la alegeri. Un alt premiant este compania socială „Floare de Cireş" - pentru promovarea dreptului persoanelor cu dizabilități la muncă și viață independentă, dar și Asociaţia Obştească „Iniţiativa Pozitivă", care a fost premiată pentru sensibilizarea opiniei publice și creșterea vizibilității persoanelor care trăiesc cu HIV.

Cu premiu s-a ales și activistul civic, candidat independent la alegerile parlamentare din 2014, Oleg Brega, pentru promovarea activă a transparenței și dreptului de a fi ales în calitate de candidat independent, inclusiv pentru grupurile subreprezentate.

Totodată, de premiu s-a învrednicit Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității, o instituție publică autonomă, pentru poziția sa proactivă și angajamentul de a lupta împotriva discriminării și sensibilizarea opiniei publice cu privire la egalitate.

Cel de-al șaselea laureat este Asociaţia Comunitară Locală „Sângereii Noi", care a fost premiată pentru eforturi consolidate în implementarea unei abordări bazate pe drepturile omului în dezvoltarea comunitară.

Totodată, activista şi apărătoarea drepturilor omului, Nata Scobioală a primit o diplomă de mențiune pentru angajamentul remarcabil în căutarea dreptății pentru cei aflați în nevoie, oferirea șansei de a fi auziți și pentru activitatea umanitară.

Ceremonia de premiere a fost transmisă în direct de posturile publice Moldova 1 și Radio Moldova.

Source: trm.md

Keywords:

drepturi , om , ONU

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1632
Populația:
4210 locuitori

Grimăncăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Grimăncăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul  este situat în partea de nord-vest a Moldovei, la hotar cu Ucraina, la o distanță de  230 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 4210 de oameni. Prima atestare documentară a satului Hrimancăuţi din ţinutul Hotin datează din noiembrie 1632.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.