14 august 2015, 10:03 Moldovan reality views 6914
Prețurile la pîine vor fi majorate de la 15 august
14 august 2015, 10:03 Moldovan reality views 6914

Prețurile la pîine vor fi majorate de la 15 august

Prețurile la pîine și produsele de panificație vor fi majorate cu 15 la sută, ca urmare a scumpirii făinii și creșterii tarifelor la energia electrică și gaze. Noile preţuri la pîine şi produsele de panificaţie vor fi aplicate cu începere de la 15 august 2015, a anunțat astăzi Asociaţia Brutarilor şi Uniunea de persoane juridice Asociaţia Naţională a Industriilor de Panificaţie şi Morărit, informează MOLDPRES.

"Majorarea preţurilor la pîine este o necesitate stringentă pentru a evita falimentul sectorului", declară brutarii, care adaugă că din anul 2014 suportă pierderi.

Potrivit producătorilor de pîine, în prezent 80 la sută din pîinea şi produsele de panificaţie generează pierderi. "Modificarea preţurilor la pîine este influenţată semnificativ de creşterea preţului la făină", se arată într-un comunicat semnat de șeful Asociaţiei Brutarilor și cel al Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Panificaţie şi Morărit.

Ponderea făinii în preţul de cost al pîinii a crescut de la 45 la 49 la sută, iar făina s-a scumpit cu 24,4 la sută. Tendința prețurilor la grîu și respectiv făină este de creștere, astfel că în luna noiembrie, potrivit prognozelor, ar putea ajunge pînă la o cotă de 40 la sută. Brutarii mai menționează că majorarea tarifelor la gaze și energia electrică a dus la o creștere a acestora în prețul de cost al pîinii de la 10 la sută la 11,5 la sută.

Producătorii de pîine mai afirmă că importă 30 la sută din făina utilizată în producție, 60 la sută din materia auxiliară, 20 la sută din ambalaje, ca urmare au fost afectați direct de deprecierea monedei naționale.

Conform unei hotărîri a Guvernului din 1994, "la formarea preţurilor pîinii şi produselor de panificaţie din făină de calitatea I şi II şi amestecurile lor se stabileşte normativul de rentabilitate în mărime de pînă la 10 la sută în medie pe grupa dată". Brutarii spun însă că majoritatea preţurilor la pîine vor fi stabilite la nivelul costurilor de producție și rentabilitatea zero.

„Nu vorbim de o majorare a preţurilor, ci de o ajustare. Odată ce au fost majorate tarifele, odată ce s-a scumpit grîul şi făina, care ne afectează cel mai mult, toate aceste lucruri trebuie să fie luate în calcul. Resursele energetice reprezintă 11 la sută din costul pîinii, iar 49 la sută preţul făinii", a menţionat acum o săptămînă directorul general al celui mai mare producător de pîine din ţară „Franzeluţa", Victor Cojocaru.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, preţurile la producător la culturile cerealiere şi leguminoase pentru boabe au crescut în prima jumătate a acestui an cu 22,8 la sută faţă de perioada similară a anului precedent.

Decizia privind ajustarea preţului la pîine este luată de consiliul pe produs, al cărui membru este şi Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Source: www.moldpres.md

Keywords:

preţ , pîine , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1660
Populația:
2860 locuitori

Negureni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dobruşa, Negureni și Chersac. Localitatea se află la distanța de 28 km de oraşul Teleneşti şi la 83 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2860 de oameni. Satul Negureni a fost menționat documentar în anul 1660.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.