27 january 2015, 10:48 Moldovan reality views 11697
Expert: Guvernul minoritar este o mare greşeală
Photo: ipn.md
27 january 2015, 10:48 Moldovan reality views 11697

Expert: Guvernul minoritar este o mare greşeală

Coaliţie de guvernământ şi guvern minoritar înseamnă haos, orice decizie se va lua cu scârţ şi la orice pas vor exista dezbateri inutile. Jurnalistul şi bloggerul Vitalie Cojocari a opinat că, deşi pe moment poate că politicienii s-au înţeles, vor exista foarte multe probleme pe care vor trebui să le dezbată de fiecare dată.

Vitalie Cojocari, solicitat de IPN, a menţionat că politicienii din Moldova au un orgoliu care face ca ei să se implice în lupte numai de dragul luptei. „La un moment dat, Guvern minoritar a mai fost în Moldova, dar nu există această noţiune înrădăcinată în cultura politicienilor din Moldova. În Moldova, cu atâtea probleme sociale şi economice, îmi vine greu să cred că politicienii se vor aşeza la masă şi vor pune în capul acesteia problemele cu adevărat importante. Orgoliul lor şi interesele de clanuri vor fi puse în prim-plan. Acest guvern minoritar este din start o mare greşeală", a subliniat autorul blogului cojocari.ro.

Jurnalistului i se pare extrem de ciudat să vadă că se găseşte câte un singur ţap ispăşitor pentru această situaţie. „Ba e Plahotniuc, ba Filat, ba Ghimpu. Trebuie să ne dăm seama că nu există un singur vinovat, toţi sunt vinovaţi, şi Ghimpu, şi Plahotniuc, şi Filat. Aceştia nu s-au putut înţelege. Republica Moldova are nevoie de un mediator. Cineva trebuia să vină, să-i pună la o masă de negocieri ca aceştia să se înţeleagă. A încercat UE. Dar poate că şi Nicolae Timofti (preşedintele ţării, n.r.) ar fi trebuit să-şi asume rolul de mediator. Da, poate nu are puterea aceasta. Dar a demonstrat la un moment dat că are forţe, ne amintim cum i-a răspuns lui Vladimir Putin", a subliniat bloggerul.

Referindu-se la ce efect ar putea avea asupra atitudinii UE crearea unui guvern minoritar, Vitalie Cojocari a spus că deja a observat că îngrijorarea este mare. „Au venit reprezentanţi ai UE, a fost ceva în premieră, nici într-o altă ţară nu s-a mai întâmplat aşa ceva. Probabil, că există pe undeva şi o îngrijorare din partea forului european că a investit aşa de mult şi acum interesele de clan se pun mai presus. Să nu credem că UE este naivă", a spus jurnalistul.

Potrivit lui, schimbările de tonalitate a comuniştilor ar avea şi plusuri şi minusuri. „Dacă e adevărat ce spun cei plecaţi din PCRM, că Vladimir Voronin s-a vândut lui Vlad Plahotniuc, atunci e bine, deoarece aceasta înseamnă că mecanismul de votare a unor legi va fi mai uşor. Însă, pe de altă parte, se ştie că Voronin nu este foarte uşor de tras de aţe. Acesta, la rândul său, şi-a permis să întoarcă spatele lui Putin. Tot aşa poate să facă şi cu Plahotniuc", a adăugat Vitalie Cojocari.

Cât ţine de declaraţiile precum că trebuie adus un procuror din afară, bloggerul crede că aceasta este un populism, deoarece un procuror singur nu ar putea face nimic, iar în Moldova, pentru a fi redusă corupţia, ar fi nevoie de o armată de procurori europeni. Totodată, nu doar procuratura ar putea reduce fenomenul, trebuie reformată şi poliţia.

Source: ipn.md

Keywords:

guvern , parlament , Moldova , coalitie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1767
Populația:
2612 locuitori

Ursoaia este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Ursoaia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Căușeni și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2612 oameni. Satul Ursoaia a fost menționat documentar în anul 1767.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.