|
Mărturiile unei moldovence stabilite în Turcia: "Toți sînt îndurerați, este o tristețe generală"
Viața a milioane de oameni din Turcia și Siria s-a schimbat pentru totdeauna pe 6 februarie, cînd două cutremure consecutive au provocat unde de șoc pe sute de kilometri.
La nouă ore distanță și cu magnitudini de 7,8 și 7,5 grade pe scara Richter, seismele au fost cele mai puternice din regiune din aproape un secol.
Circa 20.000 de persoane și-au pierdut viața. Zeci de mii de oameni au rămas fără acoperișuri deasupra capului, fiind acum evacuați din zonele afectate de seism. Despre șocul tragediei, mobilizarea fără precedent, dar și despre nemulțumirile care au început să apară în societate aa povestit jurnalista Violeta Stratan, stabilită de 10 ani în Turcia, transmite agora.md.
Violeta Stratan povestește că a fost profund afectată de tragedia care s-a produs la circa 900 de kilometri de orașul Izmir, în care locuiește acum.
"Oamenii sînt evacuați pentru că acolo este imposibil deja. Cineva spunea la televizor că nu sînt scene de război, de orașe după război, ci este ca și cum ar fi căzut o bombă atomică acolo. Nu există electricitate, nu există gaz, legătura prin internet este foarte slabă. Este interzisă intrarea în clădiri, fiindcă în orice moment pot să cadă. (...) Avem multe grupuri de moldoveni în care scriu femeile de acolo că este iadul pe pămînt, psihologic este foarte greu să reziști, multe femei deja au spus că au plecat de acolo. După un cutremur cu o așa magnitudine, replicile sînt foarte frecvente și specialiștii spun că vor mai dura încă un an de zile.
În Turcia are acum loc o mobilizare fără precedent. Unele companii aeriene au renunțat la zborurile comerciale pentru a ajuta la evacuarea persoanelor afectate de cutremur, iar oamenii de rînd fac donații.
"Oamenii simpli s-au mobilizat într-un mod extraordinar de frumos. În municipii s-au organizat puncte de colectare a ajutorului umanitar, fiindcă oamenii de acolo au rămas fără nimic în cîteva secunde. Respectiv, este iarnă, este frig, au nevoie de foarte multe lucruri", spune Violeta Stratan.
Bilanțul victimelor crește necontenit. După șocul primelor ore ale tragediei, tot mai mulți cetățeni turci încep să se întrebe de ce clădirile au cedat atît de ușor. Asta în condițiile în care, Turcia este o țară care se află într-o zonă seismică activă, iar proiectarea clădirilor ar fi trebuit să țină cont de acest lucru.
"Toți sînt îndurerați, este o tristețe generală care a cuprins Turcia, mai ales cînd te uiți la televizor și vezi că numărul celor decedați nu contenește să crească.(...)".
"Cutremurul este cutremur, dacă are să fie 7,8 va fi, dar, oricum, dacă blocurile sunt construite în așa fel încît să reziste cutremurului, ele vor rezista. Este o tragedie mare, care marchează o țară întreagă. Este trist, este dureros să vezi oameni care sunt scoși de sub dărîmături. Nu știu cînd își va reveni Turcia după tragedia aceasta", spune Violeta Stratan.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
- Одно яблоко в день избавляет от лишних калорий
- Осенние и Зимние Цветочные Шедевры от XOstudio FLOWERS: Подарите Магию Праздников! ©
- Голландский план преобразования сельского хозяйства в продовольственные леса! (Видео)
- О трудовой жизни в родовом поместье (+Фото)
- Многодетная семья спасает деревню (+Фото)
- Важные цитаты нейролингвиста о работе человеческого мозга
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- sec XIX
- Populația:
- 776 locuitori
Coştangalia este un sat din cadrul comunei Ecaterinovca, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Cimișlia și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 776 de oameni. Satul Coștangalia a fost menționat documentar la începutul secolului XIX.
Comments
(0)