Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
11 februarie 2023, 11:00 Diaspora moldovenească views 1286
Mărturiile unei moldovence stabilite în Turcia:
11 februarie 2023, 11:00 Diaspora moldovenească views 1286

Mărturiile unei moldovence stabilite în Turcia: "Toți sînt îndurerați, este o tristețe generală"

Viața a milioane de oameni din Turcia și Siria s-a schimbat pentru totdeauna pe 6 februarie, cînd două cutremure consecutive au provocat unde de șoc pe sute de kilometri.

La nouă ore distanță și cu magnitudini de 7,8 și 7,5 grade pe scara Richter, seismele au fost cele mai puternice din regiune din aproape un secol.

Circa 20.000 de persoane și-au pierdut viața. Zeci de mii de oameni au rămas fără acoperișuri deasupra capului, fiind acum evacuați din zonele afectate de seism. Despre șocul tragediei, mobilizarea fără precedent, dar și despre nemulțumirile care au început să apară în societate aa povestit jurnalista Violeta Stratan, stabilită de 10 ani în Turcia, transmite agora.md.

Violeta Stratan povestește că a fost profund afectată de tragedia care s-a produs la circa 900 de kilometri de orașul Izmir, în care locuiește acum.

"Oamenii sînt evacuați pentru că acolo este imposibil deja. Cineva spunea la televizor că nu sînt scene de război, de orașe după război, ci este ca și cum ar fi căzut o bombă atomică acolo. Nu există electricitate, nu există gaz, legătura prin internet este foarte slabă. Este interzisă intrarea în clădiri, fiindcă în orice moment pot să cadă. (...) Avem multe grupuri de moldoveni în care scriu femeile de acolo că este iadul pe pămînt, psihologic este foarte greu să reziști, multe femei deja au spus că au plecat de acolo. După un cutremur cu o așa magnitudine, replicile sînt foarte frecvente și specialiștii spun că vor mai dura încă un an de zile.

În Turcia are acum loc o mobilizare fără precedent. Unele companii aeriene au renunțat la zborurile comerciale pentru a ajuta la evacuarea persoanelor afectate de cutremur, iar oamenii de rînd fac donații.

"Oamenii simpli s-au mobilizat într-un mod extraordinar de frumos. În municipii s-au organizat puncte de colectare a ajutorului umanitar, fiindcă oamenii de acolo au rămas fără nimic în cîteva secunde. Respectiv, este iarnă, este frig, au nevoie de foarte multe lucruri", spune Violeta Stratan.

Bilanțul victimelor crește necontenit. După șocul primelor ore ale tragediei, tot mai mulți cetățeni turci încep să se întrebe de ce clădirile au cedat atît de ușor. Asta în condițiile în care, Turcia este o țară care se află într-o zonă seismică activă, iar proiectarea clădirilor ar fi trebuit să țină cont de acest lucru.

"Toți sînt îndurerați, este o tristețe generală care a cuprins Turcia, mai ales cînd te uiți la televizor și vezi că numărul celor decedați nu contenește să crească.(...)".

"Cutremurul este cutremur, dacă are să fie 7,8 va fi, dar, oricum, dacă blocurile sunt construite în așa fel încît să reziste cutremurului, ele vor rezista. Este o tragedie mare, care marchează o țară întreagă. Este trist, este dureros să vezi oameni care sunt scoși de sub dărîmături. Nu știu cînd își va reveni Turcia după tragedia aceasta", spune Violeta Stratan.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Turcia , cutremur

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:
Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1667
Populația:
2295 locuitori

Marinici este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Heleşteni și Marinici. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Nisporeni și la 82 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2295 de oameni. Satul Marinici a fost menționat documentar în anul 1667.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.