|
Mărturiile unei moldovence stabilite în Turcia: ”E un tablou extrem de dramatic, e un coșmar”
Natalia Sahinol, o moldoveancă stabilită în Turcia, a vorbit despre dezastrul provocat de seismele care au spulberat mii de vieți, starea de spirit a populației turce, dar și măsurile întreprinse de autoritățile locale.
Moldoveanca a relatat că numărul deceselor crește de la o zi la alta, informația fiind actualizată din două în două ore.
Totodată, mii de oameni stau încă sub dărîmături, însă drumurile complet distruse și condițiile meteo nefavorabile, vremea deosebit de rece, îngreunează misiunea salvatorilor.
"Întreaga țară își deplînge victimele după cele două cutremure devastatoare. Toate comunitățile locale sînt mobilizate, primăriile, oamenii. Se donează bani, se donează sînge, din punctul acesta de vedere, totul este bine organizat. Însă vremea este nefavorabilă, drumurile au fost grav avariate, intrarea în orașele în care s-a produs seismul este total suspendată, se circulă doar cu zborurile de urgență. De la Istanbul, mii de medici, asistente medicale urmează să ajungă în locurile afectate. Deocamdată, sinistrații sînt direcționați în centre comerciale, săli de sport școli, în localitățile care au rămas neafectate", a menționat Natalia Sahinol, în cadrul unei intervenții pentru Prime TV.
Femeia a mai precizat că zvonurile precum că Antalya ar putea fi lovită de un tsunami nu s-au confirmat.
"Din surse sigure am înțeles că Antalya este în sigurnață. Au ieșit cercetătorii și au oferit o informație clară. Am fost și noi panicați, dar acum sîntem în siguranță".
Natalia Sahinol mai spune că chiar dacă populația turcă este profund îndoliată, cuprinsă de spaimă după dezastrul produs, oamenii sînt totodată extrem de uniți și solidari.
"Turcii sînt o națiune foarte unită, extrem de săritoare la nevoie, dincolo de faptul că sînt panicați și disperați, s-au mobilizat și o fac în continuare pentru a-și ajuta aproapele. Cumva încearcă pe de o partea să țină controlul, să ajute acolo unde este nevoie. Cum a spus și președintele Turciei este cel mai mare dezastru din ultimul secol cu care se confruntă Turcia", a mai relatat moldoveanca Natalia Sahinol.
Reamintim că 55 de salvatori din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) al MAI au plecat în misiune spre zona Turciei care a fost cea mai afectată de cutremurele din ultimele două zile.
De menționat că telefoanele de urgență ale misiunilor diplomatice și consulare ale Republicii Moldova în Turcia sînt:
Consulatul General al Republicii
- Moldova în Istanbul, Turcia
- istanbul.mfa.gov.md/
- https://bit.ly/2IQQaxf
- +905359830173
Ambasada Republicii Moldova în Turcia
- turcia.mfa.gov.md/
- facebook.com/MoldovainTurkey/
- +905386872101
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
- Одно яблоко в день избавляет от лишних калорий
- Осенние и Зимние Цветочные Шедевры от XOstudio FLOWERS: Подарите Магию Праздников! ©
- Голландский план преобразования сельского хозяйства в продовольственные леса! (Видео)
- О трудовой жизни в родовом поместье (+Фото)
- Многодетная семья спасает деревню (+Фото)
- Важные цитаты нейролингвиста о работе человеческого мозга
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1623
- Populația:
- 2042 locuitori
Budăi este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Localitatea este situată la distanța de 5 km de orașul Telenești şi la 86 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2042 de oameni. Prima mențiune documentară a satului datează din anul 1623.
Comments
(0)