Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
10 februarie 2023, 14:00 Diaspora moldovenească views 1417
Mărturiile unei moldovence stabilite în Turcia: ”E un tablou extrem de dramatic, e un coșmar”
10 februarie 2023, 14:00 Diaspora moldovenească views 1417

Mărturiile unei moldovence stabilite în Turcia: ”E un tablou extrem de dramatic, e un coșmar”

Natalia Sahinol, o moldoveancă stabilită în Turcia, a vorbit despre dezastrul provocat de seismele care au spulberat mii de vieți, starea de spirit a populației turce, dar și măsurile întreprinse de autoritățile locale.

Moldoveanca a relatat că numărul deceselor crește de la o zi la alta, informația fiind actualizată din două în două ore.

Totodată, mii de oameni stau încă sub dărîmături, însă drumurile complet distruse și condițiile meteo nefavorabile, vremea deosebit de rece, îngreunează misiunea salvatorilor.

"Întreaga țară își deplînge victimele după cele două cutremure devastatoare. Toate comunitățile locale sînt mobilizate, primăriile, oamenii. Se donează bani, se donează sînge, din punctul acesta de vedere, totul este bine organizat. Însă vremea este nefavorabilă, drumurile au fost grav avariate, intrarea în orașele în care s-a produs seismul este total suspendată, se circulă doar cu zborurile de urgență. De la Istanbul, mii de medici, asistente medicale urmează să ajungă în locurile afectate. Deocamdată, sinistrații sînt direcționați în centre comerciale, săli de sport școli, în localitățile care au rămas neafectate", a menționat Natalia Sahinol, în cadrul unei intervenții pentru Prime TV.

Femeia a mai precizat că zvonurile precum că Antalya ar putea fi lovită de un tsunami nu s-au confirmat.

"Din surse sigure am înțeles că Antalya este în sigurnață. Au ieșit cercetătorii și au oferit o informație clară. Am fost și noi panicați, dar acum sîntem în siguranță".

Natalia Sahinol mai spune că chiar dacă populația turcă este profund îndoliată, cuprinsă de spaimă după dezastrul produs, oamenii sînt totodată extrem de uniți și solidari.

"Turcii sînt o națiune foarte unită, extrem de săritoare la nevoie, dincolo de faptul că sînt panicați și disperați, s-au mobilizat și o fac în continuare pentru a-și ajuta aproapele. Cumva încearcă pe de o partea să țină controlul, să ajute acolo unde este nevoie. Cum a spus și președintele Turciei este cel mai mare dezastru din ultimul secol cu care se confruntă Turcia", a mai relatat moldoveanca Natalia Sahinol.

Reamintim că 55 de salvatori din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) al MAI au plecat în misiune spre zona Turciei care a fost cea mai afectată de cutremurele din ultimele două zile.

De menționat că telefoanele de urgență ale misiunilor diplomatice și consulare ale Republicii Moldova în Turcia sînt:

Consulatul General al Republicii

  • Moldova în Istanbul, Turcia
  • istanbul.mfa.gov.md/
  • https://bit.ly/2IQQaxf
  • +905359830173

Ambasada Republicii Moldova în Turcia

  • turcia.mfa.gov.md/
  • facebook.com/MoldovainTurkey/
  • +905386872101

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Turcia , cutremur

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:
Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1912
Populația:
187 locuitori

Ciuluc este un sat din cadrul comunei Egorovca, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Fălești și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 187 de oameni. Satul Ciuluc a fost menționat documentar în anul 1912.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.