10 june 2012, 10:35 Moldovan Diaspora views 7808
10 june 2012, 10:35 Moldovan Diaspora views 7808

Congresul al V-lea al diasporei moldoveneşti va avea loc la Chișinău

În perioada 11-13 octombrie, la Chișinău va avea loc Congresul al V-lea al diasporei moldoveneşti. La deschiderea oficială a Congresului vor participa preşedintele ţării, Nicolae Timofti, premierul Vlad Filat şi preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, transmite MOLDNEWS.

Participanții vor discuta despre mobilizarea eforturilor autorităţilor de la Chișinău pentru susţinerea şi dezvoltarea diasporei moldoveneşti și vor fi prezentate documentele de politici, aprobate de Guvernul R. Moldova pentru susţinerea diasporei moldoveneşti şi rezolvarea problemelor migranţilor moldoveni.

De asemenea, în cadrul Congresului se va discuta despre relaţiile dintre R. Moldova și Uniunea Europeană, priorităţile în procesul susţinerii naţional-culturale şi sociale a diasporei moldoveneşti prin prisma Planului de acţiuni pentru anii 2012-2014, valorificarea potenţialului diasporei moldoveneşti în dezvoltarea relaţiilor cu statele de reşedinţă.

Pe parcursul evenimentului va mai fi abordat subiectul cu privire la fondarea unui Birou pentru Diasporă, dar și Planul de acţiuni pentru anii 2011-2015 privind implementarea Strategiei naţionale în domeniul migraţiei şi azilului (2011-2020).

Participanții vor mai discuta despre Programul pentru promovarea şi facilitarea revenirii în țară a tinerilor cu studii în străinătate.

În cadrul evenimentului va fi desfăşurată expoziţia ,,Succesele diasporei".

Keywords:

diaspora , Moldova , congres

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraş
Prima atestare:
1562
Populația:
8765 locuitori
Logo

Briceni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Briceni. Amplasat în valea formată de rîuleţele Lopatnic şi Vilia, la frontieră cu Ucraina, oraşul Briceni este situat la o distanţă de 230 km nord de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 8765 de oameni. Prima atestare a localităţii Briceni datează din anul 1562, la acea dată fiind un mic sătuc cu numele Adicăuţi din ţinutul Hotin, pe care Despot vodă îl dăruia lui Vartic.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.