Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
06 octombrie 2012, 10:35 Diaspora moldovenească views 7775
06 octombrie 2012, 10:35 Diaspora moldovenească views 7775

Congresul al V-lea al diasporei moldoveneşti va avea loc la Chișinău

În perioada 11-13 octombrie, la Chișinău va avea loc Congresul al V-lea al diasporei moldoveneşti. La deschiderea oficială a Congresului vor participa preşedintele ţării, Nicolae Timofti, premierul Vlad Filat şi preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, transmite MOLDNEWS.

Participanții vor discuta despre mobilizarea eforturilor autorităţilor de la Chișinău pentru susţinerea şi dezvoltarea diasporei moldoveneşti și vor fi prezentate documentele de politici, aprobate de Guvernul R. Moldova pentru susţinerea diasporei moldoveneşti şi rezolvarea problemelor migranţilor moldoveni.

De asemenea, în cadrul Congresului se va discuta despre relaţiile dintre R. Moldova și Uniunea Europeană, priorităţile în procesul susţinerii naţional-culturale şi sociale a diasporei moldoveneşti prin prisma Planului de acţiuni pentru anii 2012-2014, valorificarea potenţialului diasporei moldoveneşti în dezvoltarea relaţiilor cu statele de reşedinţă.

Pe parcursul evenimentului va mai fi abordat subiectul cu privire la fondarea unui Birou pentru Diasporă, dar și Planul de acţiuni pentru anii 2011-2015 privind implementarea Strategiei naţionale în domeniul migraţiei şi azilului (2011-2020).

Participanții vor mai discuta despre Programul pentru promovarea şi facilitarea revenirii în țară a tinerilor cu studii în străinătate.

În cadrul evenimentului va fi desfăşurată expoziţia ,,Succesele diasporei".

Cuvinte cheie:

diaspora , Moldova , congres

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1457
Populația:
525 locuitori

Pîrliţa este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pîrliţa și Vanţina. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Soroca și la 153 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 525 de oameni. Satul Pîrlița a fost menționat documentar în anul 1457.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.