|
Un moldovean scoate din anonimat produsele moldovenești pe piața nord-americană (Foto)
S-a născut în satul Sălcuța, Raionul Căușeni, localitate de care îl leagă cele mai frumoase amintiri din copilărie.
În 1999 a absolvit Facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice şi Administrative a Universității de Stat din Moldova, iar în perioada 1999-2001 a urmat cursurile postuniversitare la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București, România, specializarea Relații Internaționale și Integrare Europeană.
A activat în structuri de stat, dar într-un final a emigrat în Canada, unde nu uită de casă și încearcă să promoveze imaginea țării noastre.
Deși este departe, nu renunță totuși la gîndul de a reveni într-o zi acasă.
Astăzi, vă invit să îl cunoașteți pe Anatol Zlotea, datorită, inclusiv, eforturilor căruia Moldova a devenit parte a Convenției de la Haga cu privire la Apostilă, ceea ce a simplificat mult procedura anevoioasă de supralegalizare a documentelor. Tot dumnealui îi aparține inițiativa introducerii apostilei electronice.
Încă de pe cînd era copil își dorea să devină diplomat. După absolvirea Facultății, a activat în structuri de stat, ca într-un final să emigreze în Canada, unde promovează cu brio imaginea țării.
„Activitatea de influențare a deciziilor și a comportamentului prin dialog, negociere și alte măsuri, neimplicînd actele de violență, mi-a fost dragă încă din copilărie, cred că vine din familie. Sincer să fiu, cînd eram adolescent doream foarte mult să depun actele la Institutul de Stat de Relații Internaționale de la Moscova, cunoșteam pe cineva care a absolvit această instituție și visam și eu la ea. Desigur, am fost foarte fericit cînd s-a deschis o facultate cu acest profil la USM, pe care am și absolvit-o mai tîrziu", ne-a mărturisit Anatol Zlotea în cadrul unui interviu.
Cu toate că marele vis al copilăriei sale, deocamdată, nu a devenit realitate, indirect, acum, la mii de kilometri distanță de casă, acesta nu face nimic altceva decît diplomație economică, și anume promovează produsele moldovenești pe piața nord-americană.
Pe cînd se afla în Republica Moldova, a activat în calitate de sef al Direcției apostilă din cadrul Ministerului de Justiție. Acolo se străduia să reducă birocrația, dar și să urgenteze procedura de procesare a dosarelor. Datorită eforturilor lui, Moldova a devenit parte a Convenției de la Haga cu privire la apostilă, fapt ce a simplificat semnificativ procedura anevoioasă de supralegalizare a documentelor.
„Era o perioadă cînd zilnic plecau din Moldova zeci, poate chiar sute, de oameni și aveam un volum de lucru enorm, deoarece totul se făcea manual, pe liste etc. Acum, în urma implementării procesului electronic, sper că lucrurile s-au schimbat spre bine.
Deși a emigrat cu dorința de a reveni acasă, totuși, cel puțin acum, în Canada este casa unde își crește copiii.
„În Canada, cei care pretind că le pasă de legi și de treburile țării trăiesc aceleași dureri și bucurii cu poporul. Prioritatea statului aici e satisfacția cetățenilor de rînd. În Canada nu sînt șefi autoritari, plini de aere de superioritate, ei au lideri binevoitori, ce coordonează angajații, generează entuziasm, nu inspiră frică. Oamenii nu sînt manipulați, umiliți, folosiți, ci sînt motivați, ajutați să crească. Aici, cu adevărat, tot ce e mai bun aparține copiilor", a povestit eroul materialului de astăzi.
Chiar peste ocean, Anatol Zlotea muncește cu gîndul la casă, a reușit să creeze o echipă de fotbal pentru copiii moldovenilor stabiliți în Canada.
„Activînd în domeniul afacerilor, de fiecare dată cînd am avut posibilitate, am susținut mai multe evenimente cultural-artistice, sportive, desfăşurate în comunitate. Mă întîlnesc cu membrii comunității noastre cu bucurie de fiecare dată cînd am ocazia, de altfel avem o comunitate în Quebec foarte activă și unită. Activitățile organizate de către comunitatea noastră sînt multe și diverse. Ne vizitează și artiști îndrăgiți din Moldova, avem de toate", spune Anatol Zlotea.
Proiectul său de suflet rămîne însă acela, prin care el își dorește să-i facă pe canadieni să fie pasionați de vinul moldovenesc. Altfel spus, vinul de acasă este dus peste ocean și îmbuteliat sub brandul „Vinohora", iar ulterior ajunge pe mesele canadienilor.
„Proiectele de afaceri pe care le-am creat în Canada au ceva în comun cu Moldova, este ceva care a venit de la sine, nu aș putea explica doar în cîteva cuvinte de ce.
Iar Vinohora este ceva special, este acea cireașă din vîrful copacului care a fost foarte greu de cules. După cum se cunoaște, importul și distribuția produselor alcoolice este controlată în provinciile canadiene, cu mici excepții, în totalitate de către Guvernele provinciale, avînd niște condiții foarte riguroase. Cu toate acestea, la Ontario și Quebec, consumul de vin pe cap de locuitor este cel mai mare de pe glob, iar eu, știind ce vin bun se produce în Moldova și care poate fi net superior atît din punctul de vedere al calității, cît și al prețului, am decis să nu mă dau bătut, pînă nu reușesc.
De aceea, pentru mine a fost o ambiție personală. Momentan, sîntem prima și unica întreprindere care importă și îmbuteliază în Canada vin produs în Republica Moldova sub marca privată «Vinohora». În prezent, avem doar doua tipuri de vin, unul alb Chardonnay și roșu, un cupaj Merlot-Cabernet Sauvignon, dar dorim să ne mărim portofoliul cu încă 3 cel puțin în perioada imediat următoare", ne-a povestit Anatol Zlotea.
În afară de proiectul «Vinohora», după foarte multe încercări, prezentări și degustări, Anatol Zlotea a reușit să convingă agențiile canadiene de specialitate să listeze și să importe în jur de 8 produse noi de vinuri moldovenești ale celor mai cunoscute vinării din țara noastră, iar începînd de anul viitor, vinurile moldovenești se vor regăsi pe rafturile magazinelor din toate cele 10 provincii canadiene.
Indiferent de distanța care îl desparte de casă, indiferent de greutăți, și-ar dori într-o zi să poată împărtăși din experiența sa și a recunoscut că, dacă i s-ar oferi într-o zi să pășească pe tărîmul diplomatic, ar accepta oferta, în speranța că suportul oferit de el ar mai pune o cărămidă în plus la construcția unei imagini bune a țării noastre în afara hotarelor ei.
„În general, moldovenii sînt un popor unit și de succes. Chiar îmi place titlul proiectului dumneavoastră – „Moldovenii care scriu Istoria" – și aici aș putea să va ofer o mulțime de exemple cu care ne putem mîndri.
Avem copii care numai după 2 ani de cînd au emigrat din Moldova în Canada au ajuns cei mai buni elevi din Canada, nu doar în școala, orașul sau provincia în care locuiesc, dar chiar în Canada. Au reușit să ia Ordinul Guvernatorului General – acesta chiar este un record. Avem moldoveni care, luînd totul de la capăt, au devenit doctori cu renume în America, stomatologi vestiți în Canada, avocați, avem membri de onoare ai Ordinului Contabililor din Canada. Avem copii din diasporă care au devenit vicecampioni ai Québecului la judo și, nu în ultimul rînd, avem FC „MOLDOVA", care a cîştigat Cupa în Campionatul „Concordia" ARSC (Association régionale de soccer du Canada), Montréal, Canada, unul dintre cele mai prestigioase şi bine organizate campionate pentru echipele de amatori din regiune.
Și pentru toate aceste exemple menționate mai sus, precum și multe altele, pot spune cu certitudine că succesul se datorează atitudinii pozitive, susținerii reciproce, perseverenței, muncii, încrederii în sine și în dorința de afirmare", ne-a povestit cu mîndrie eroul de astăzi.
Potrivit lui Anatol Zlotea, moldovenii din Canada, deși au ales calea emigrării, totuși fiecare dintre ei trăiește cu gîndul de a putea reveni acasă. Cînd și cum, doar timpul o va arăta.
„Adeseori, boala cea gravă a autorităților de la Chișinău este că ei uită ce au promis cîndva. Sînt sigur că acest cerc vicios generat de această «maladie» se va rupe și moldovenii plecați în afară vor face un pas mult așteptat din ambele părți și nu doar își vor dori să revină acasă, dar și chiar se vor întoarce, pentru a construi o Moldova mai puternică", a afirmat Anatol Zlotea.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
- Что происходит в организме после употребления Кока-Колы
- Дети и старики всегда помогут в трудную минуту...
- Чистка сосудов: рецепт отвара из семян льна
- Одно яблоко в день избавляет от лишних калорий
- Осенние и Зимние Цветочные Шедевры от XOstudio FLOWERS: Подарите Магию Праздников! ©
- Голландский план преобразования сельского хозяйства в продовольственные леса! (Видео)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1924
- Populația:
- 396 locuitori
Andriașevca Nouă este un sat din cadrul comunei Frunză din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Slobozia și la 125 km de Chișinău. Populaţia satului Andriașevca Nouă alcătuia 396 de oameni în anul 2004. Satul Andriașevca Nouă a fost înființat în anul 1924.
Comments
(0)