Go to section: Nature and tourism
31 march 2018, 16:05 Nature and tourism views 14043
În următoarele zile vremea se va încălzi
31 march 2018, 16:05 Nature and tourism views 14043

În următoarele zile vremea se va încălzi

Primăvara intră în forţe abia la începutul lunii aprilie. Meteorologii anunţă că în primele zile ale lunii, termometrele vor indica pînă la 21 grade Celsius.

Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în următoarele zile vremea se va încălzi considerabil. Astfel, la nord, unde tradiţional este mai frig, în week-end vom avea 15-18 grade Celsius, ziua, şi 3-7 grade, noaptea. La centru şi sud, valorile termice vor indica pînă la 20 de grade Celsius, ziua, şi până la 10 grade, noaptea.

Duminică şi luni, sînt posibile ploi, dar numai în zonele de centru şi nord, însă per ansamblu pe ţară, luni şi marţi, se aşteaptă să fie vreme mohorîtă şi mai rece. Începînd cu miercuri, termometrele vor indica valori avansate, astfel încît, ultimele zile din Săptămîna Patimilor să fie însorite şi călduroase, cu pînă la 21 grade Celsius.

În calendarul popular, luna aprilie este denumită Prier, adică luna care prieşte. Potrivit meteorologiei populare, „dacă în aprilie timpul este friguros şi secetos, se anunţă sărăcie". În această lună continuă semănăturile de primăvară, se închid ţarinele pentru păşunat, se formează turmele, se tund oile şi se construiesc sau repară oboarele pentru vite.

"Prier prieşte, dară şi jupeşte", spune o zicală, arătând cum e timpul lunii: de multe ori e frumos şi cald, însă de multe ori se întîmplă să ningă şi să fie ger. O dovadă este luna aprilie din anul trecut, când ninsorile din zilele de 20-21 au făcut o mulţime de stricăciuni. Credinţele populare spun că, dacă în această luna este cald, se aşteaptă ca luna mai să fie rece; dacă e frig, e semn că luna următoare va fi călduroasă şi frumoasă.

Source: moldpres.md

Keywords:

vremea , caldura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1469
Populația:
2537 locuitori

Cîrpeşti este un sat şi comună din raionul Cantemir. Cîrpeşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Cantemir și la 128 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2537 de oameni. Satul Cîrpeşti a fost menționat documentar în anul 1469.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.