Go to section: Holidays and customs
29 may 2019, 17:00 Holidays and customs views 13159
Iată de ce majoritatea bisericilor nu oficiază cununii sîmbăta
29 may 2019, 17:00 Holidays and customs views 13159

Iată de ce majoritatea bisericilor nu oficiază cununii sîmbăta

Respectînd tradițiile creștine, mulți tineri însurăței, înainte de nuntă, merg să se cunune, însă majoritatea bisericilor nu oficiază cununii sîmbăta, fapt ce trezește nedumerirea  noilor cupluri.

Astfel, un cititor al portalului de știri Noi.md întreabă de ce nu este bine să te cununi sîmbăta.

Răspunsul la această întrebare l-am cerut de la părintele Octavian Moșin, parohul Bisericii „Întîmpinarea Domnului” a USM. Sfinția Sa a menționat că, potrivit canoanelor bisericești, sîmbăta nu se săvîrșește taina cununiei pentru că aceasta precede ziua de duminică, iar sărbătorile sînt însoțite de veselie, care se extinde mai apoi în afara bisericii și poate dura după miezul nopții. Dar creștinii în acest timp trebuie deja să se pregătească de Sfînta Liturghie.

Pentru creștini cea mai importantă zi este duminica – ziua Învierii Domnului. De aceea se recomandă ca după slujbă să se bucure toți de săvîrșirea tainei cununiei sau a botezului, sau a oricărei alte ceremonii, nu neapărat în legătură cu biserica sau cu slujbele bisericești.

În același timp, mai este și un alt aspect ce trebuie luat în seamă. Fiecare zi a săptămînii își are semnificația sa. Astfel, sîmbăta este o zi rezervată mai mult pomenirii celor adormiți, reculegerii, meditației. Veselia și alte ceremonii nu sînt tocmai în duhul sau atmosfera zilei. Unele biserici locale binecuvîntează cununia și în zi de sîmbătă, dar în zilele de marți, joi și sîmbătă nu se oficiază servicii divine.   

Source: noi.md

Keywords:

Cununie , biserica , reguli , sîmbătă

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
155 locuitori

Nicolscoe este un sat din cadrul comunei Vladimirovca din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Slobozia și la 99 km de Chișinău. Populaţia satului Nicolscoe alcătuia 155 de oameni în anul 2004. Satul Nicolscoe a fost înființat în anul 1927.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.