Go to section: Holidays and customs
18 january 2024, 17:00 Holidays and customs views 40345
Creștinii sărbătoresc ajunul Bobotezei
18 january 2024, 17:00 Holidays and customs views 40345

Creștinii sărbătoresc ajunul Bobotezei

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc, astăzi, ajunul Bobotezei sau botezul lui Isus Hristos în apele Iordanului.

În biserici, preoţii oficiază servicii divine. În ajunul Bobotezei este post negru, iarpreoţii merg la casele credincioşilor pentru a le aduce, prin stropirea cu apa sfinţită, binecuvîntarea Sfintei Treimi.

Tot în ajun, dar şi de Bobotează, se sfinţesc apele, iar credincioşii merg la biserică pentru a lua agheasmă.

Se spune că apa sfinţită, care nu se strică niciodată, tămăduieşte rănile şi este păstrată în casă pentru a avea linişte şi pace.

Atunci cînd se ia agheasmă, nu trebuie să fim certaţi cu nimeni şi trebuie să ne abţinem de la fapte şi gînduri rele. În caz contrar, apa sfinţită îşi pierde din sacralitate.

De asemenea, preoţii spun că dacă în această zi ninge sau e ger, roada va fi bogată.

Tradiţia mai spune, că în ajunul Bobotezei, cei care stau primii pe scaunul pe care s-a aşezat preotul şi beau din paharul acestuia, se vor căsători în curînd.

Source: www.publika.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
1005 locuitori

Trifăuţi este un sat şi comună din raionul Soroca. Trifăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 20 km de orașul Soroca și la 158 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1005 oameni. Satul Trifăuţi a fost menționat documentar în anul 1620.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.