|
Studioul „Moldova-Film” a împlinit 70 de ani de la fondare
Studioul „Moldova-Film" a împlinit 70 de ani de activitate, informează MOLDPRES.
În toamna anului 1940, la Chișinău a fost organizat punctul de corespondență cinematografică, care producea periodic reviste cinematografice, ocupîndu-se și de dublarea în limba moldoveneasca a filmelor artistice. Baza tehnică de deservire s-a aflat mai întîi la Kiev (1940 – 1947), apoi la Odesa (1948 – 1952). Pe parcursul acestei perioade de timp s-a format o filială specială a studioului cu un stat de specialiști în domeniu (regizori, operatori, iluminatori etc.), care aveau scopul de a produce filme şi reviste cinematografice exclusiv pentru R. Moldova.
Demersurile înaintate de către Guvernul republicii în adresa instanțelor superioare au dus, în final, la emiterea în aprilie 1952 de către Ministerul Cinematografiei de la Moscova a ordinului „Despre înființarea la Chișinău a studioului de filme documentare și cronică cinematografică", acesta fiind reorganizat în 1957 în Studioul filmelor artistice și de cronică „Moldova-Film".
De-a lungul cîtorva decenii a fost realizată o galerie întreagă de filme, care au fost distinse cu premii la diverse festivaluri internaționale: „Balada haiducească", „Ultima lună de toamnă", „Omul merge după soare", „Aşteptați-ne în zori", „Poienele roșii", „Se caută un paznic", „Gustul pîinii", „Această clipă", „Fîntîna", „Piatră, piatră", „De-ale toamnei", „Mariana", „Haiducul", „Dimitrie Cantemir", „Lăutarii" ș.a.
Studioul „Moldova-Film" a devenit cunoscut în lumea întreagă și aceasta datorită, în mare parte, a cineaștilor anilor '60, absolvenți ai VGIK-ului şi ai cursurilor superioare de scenariști şi regizori din Moscova: Emil Loteanu, Valeriu Gagiu, Nicolae Ghibu, Vlad Ioviță, Gheorghe Vodă, Vasile Vasilache, Vlad Ciurea, Pavel Bălan, Ion Bolboceanu, Vasile Covrig, Filimon Hămuraru ş.a
În prezent, în cadrul unui proiect finanțat de UE, Studioul "Moldova-Film" digitalizează filmele care se păstrează în fondurile instituției.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1603
- Populația:
- 950 locuitori
Păscăuţi este un sat din cadrul oraşului Costeşti, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 41 km de orașul Rîșcani și la 202 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 950 de locuitori. Satul Pășcăuți a fost menționat documentar în anul 1603.
Comments
(0)