Go to section: Cuisine
27 october 2023, 13:05 Cuisine views 11549
27 october 2023, 13:05 Cuisine views 11549

REŢETA ZILEI: Carne de porc împănată cu legume şi înăbuşită

Mod de preparare:

Carnea se spală, se usucă şi se curăţă de pieliţe şi tendoane. De-a lungul fibrelor se fac tăieturi şi se împănează cu legume (morcovi, pătrunjel şi usturoi), tăiate druguleţi. Carnea împănată se sărează, se pipărează şi se prăjeşte într-un ceaun cu untură pînă se rumeneşte. Ceapa, rădăcinile şi ardeii se taie măşcat, se prăjesc împreună cu carnea. Se adaugă apă sau bulion (2/3 de la volumul cărnii), pastă de roşii, se sărează. Se înăbuşă cu capac la foc încet pînă este gata. Se prepară un sos din zeama care s-a format la înăbuşirea cărnii. 

Prepararea sosului:

Varianta 1:  Se scot din ceaun legumele înăbuşite şi se mărunţesc în blender sau se dau prin sită, se adaugă făina prăjită şi diluată cu bulion, vinul fiert şi zeama lăsată de carne. Se fierbe pînă scade. 

Varianta 2: Ciupercile se taie şi se prăjesc. Se adaugă ceapă prăjită, roşiile curăţate de pieliţă, de seminţe şi tăiate cuburi mici, se toarnă vin alb sec, se amestecă şi se încălzeşte, apoi se adaugă sosul preparat ca în varianta 1 şi se fierbe 5-10 minute. La urmă se adaugă unt şi verdeaţă.

Carnea se serveşte tăiată felii, de-a curmezişul. Sosul fierbinte se serveşte separat.

Ingrediente:

  • 1 kg carne de porc (jambon sau piept),
  • 2 morcovi,
  • 1 rădăcină pătrunjel,
  • ½ rădăcină de țelină,
  • 3-4 cepe,
  • 1-2 căţei de usturoi,
  • 2 ardei graşi,
  • 3 linguri ulei sau untură topită,
  • 1 lingură făină de grîu,
  • 1 lingură pastă de roşii sau 2-3 roşii,
  • 1 lingură unt,
  • 6-8 ciuperci proaspete (mînătărci sau shampignons),
  • ¼ pahar vin,
  • sare,
  • piper negru măcinat,
  • 1 lingură verdeaţă tăiată.

Keywords:

alimentatie , reteta , bucataria

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1809
Populația:
1020 locuitori

Colosova este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Crasnaia Besarabia, Pobeda și Colosova. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Grigoriopol și la 78 km de Chișinău. Populaţia satului Colosova alcătuia 1020 de oameni în anul 2000. Satul Colosova a fost întemeiat în anul 1809 cu denumirea Bergdorf.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.