|
REŢETA ZILEI: Carne de porc împănată cu legume şi înăbuşită
Mod de preparare:
Carnea se spală, se usucă şi se curăţă de pieliţe şi tendoane. De-a lungul fibrelor se fac tăieturi şi se împănează cu legume (morcovi, pătrunjel şi usturoi), tăiate druguleţi. Carnea împănată se sărează, se pipărează şi se prăjeşte într-un ceaun cu untură pînă se rumeneşte. Ceapa, rădăcinile şi ardeii se taie măşcat, se prăjesc împreună cu carnea. Se adaugă apă sau bulion (2/3 de la volumul cărnii), pastă de roşii, se sărează. Se înăbuşă cu capac la foc încet pînă este gata. Se prepară un sos din zeama care s-a format la înăbuşirea cărnii.
Prepararea sosului:
Varianta 1: Se scot din ceaun legumele înăbuşite şi se mărunţesc în blender sau se dau prin sită, se adaugă făina prăjită şi diluată cu bulion, vinul fiert şi zeama lăsată de carne. Se fierbe pînă scade.
Varianta 2: Ciupercile se taie şi se prăjesc. Se adaugă ceapă prăjită, roşiile curăţate de pieliţă, de seminţe şi tăiate cuburi mici, se toarnă vin alb sec, se amestecă şi se încălzeşte, apoi se adaugă sosul preparat ca în varianta 1 şi se fierbe 5-10 minute. La urmă se adaugă unt şi verdeaţă.
Carnea se serveşte tăiată felii, de-a curmezişul. Sosul fierbinte se serveşte separat.
Ingrediente:
- 1 kg carne de porc (jambon sau piept),
- 2 morcovi,
- 1 rădăcină pătrunjel,
- ½ rădăcină de țelină,
- 3-4 cepe,
- 1-2 căţei de usturoi,
- 2 ardei graşi,
- 3 linguri ulei sau untură topită,
- 1 lingură făină de grîu,
- 1 lingură pastă de roşii sau 2-3 roşii,
- 1 lingură unt,
- 6-8 ciuperci proaspete (mînătărci sau shampignons),
- ¼ pahar vin,
- sare,
- piper negru măcinat,
- 1 lingură verdeaţă tăiată.
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1817
- Populația:
- 1137 locuitori
Cotiujenii Mici este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cotiujenii Mici, Alexeuca și Gura-Oituz. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Sîngerei și la 117 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 1137 de oameni. Satul Cotiujenii Mici este menționat documentar în anul 1817.
Comments
(0)