|
Mozaicul „Arta” poate fi admirat din nou! Lucrările de restaurare au fost încheiate
Lucrările de restaurare a panoului de mozaic „Arta”, creația consacratului artist Mihai Burea, au fost încheiate cu succes. Inaugurarea acestuia a avut loc vineri, 16 decembrie, pe teritoriul Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”.
La eveniment au participat - Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, artistul Valeriu Jabinschi și echipa sa, arhitectul Sergiu Garconița.
Panoul de mozaic a fost demontat în anul 2018 de pe fosta clădire a Palatului de Cultură al Sindicatelor din sectorul Rîșcani al Capitalei și conservat pînă la identificarea noului spațiu de reamplasare, precum și obținerea tuturor autorizațiilor necesare de la instituțiile responsabile. Costul proiectului este de 8 milioane de lei și a fost acoperit integral de Kaufland Moldova.
„Pentru Kaufland este un proiect unic, nu doar la nivelul Republicii Moldova, dar și la nivelul grupului internațional din care facem parte. Este o onoare pentru noi că am avut oportunitatea să devenim parte a istoriei, prin protejarea și valorificarea patrimoniului cultural național. Lucrările de strămutare a panoului de mozaic s-au realizat în cîteva etape, cu respectarea tuturor cerințelor, fiind o adevărată provocare pentru arhitecții și artiștii implicați”, a menționat Dona Răpciugă, Director Executiv Kaufland Moldova.
Gama de culori a mozaicului de mari dimensiuni „Arta” este îmbinată cu mult gust: roșu-negru-auriu, fiind intercalată cu flori galbene, gri și albe, reprezentat de măști de comedie și de tragedie, instrumente muzicale, iar pe cealaltă parte amintește de covorul moldovenesc.
Valeriu Jabinschi, șef al Secției Pictură Murală la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, a condus echipa de artiști care a executat procesul de restaurare a mozaicului. „S-a muncit intens pe parcursul a nouă luni. Atît a durat procesul de restaurare a celor 218 metri pătrați de mozaic. De la 8 dimineața, pînă se făcea întuneric afară. Am avut și momente în care aveam dubii, că nu vom reuși, dar alături de o echipă frumoasă de artiști am reușit să ducem la final această operă de artă.”, a menționat artistul Valeriu Jabinschi.
Cu o experiență de peste 20 de ani în restaurarea monumentelor, arhitectul Serghei Garconița a menționat că acest proiect de demontare și ulterior de reconstituire a mozaicului este o muncă complexă care necesită nu doar talent, dar și pasiune.
„Aș dori să mulțumesc investitorului, care a făcut un astfel de cadou extraordinar, nu doar Municipiului Chișinău, dar și întregii țării. Această lucrare poate fi admirată de generații și va rămîne în istorie ca primul proiect de acest fel”, a menționat Garconița.
Panoul de mozaic „Arta” este situat pe teritoriul Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu” și poate fi deja admirat de către locuitorii și oaspeții din Capitală. De asemenea, Kaufland Moldova urmează să transmită în gestiune această operă de artă către Ministerul Culturii din Republica Moldova.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1603
- Populația:
- 950 locuitori
Păscăuţi este un sat din cadrul oraşului Costeşti, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 41 km de orașul Rîșcani și la 202 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 950 de locuitori. Satul Pășcăuți a fost menționat documentar în anul 1603.
Comments
(0)