|
A fost vernisată expoziția de desene dedicată marcării a 30 de ani ai relațiilor moldo-chineze
La Chișinău a fost vernisată expoziția de pictură a tinerilor din China și Republica Moldova, dedicată celei de-a 30-a aniversare de la stabilirea relațiilor diplomatice chino-moldave.
Evenimentul s-a desfășurat la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” din Chișinău. La eveniment au participat Yan Wenbin, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în R. Moldova, Wang Yifeng, director al Institutului „Confucius” din cadrul ULIM, reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și Ministerului Culturii din Moldova.
Este vorba de primul eveniment offline de schimburi de prietenie dedicat sărbătoririi acestui jubileu, a spus Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în R. Moldova, Yan Wenbin.
”Astăzi celebrăm împreună vernisajul expoziției de pictură a tinerilor din China și Moldova, care este consacrat celei de-a 30-a aniversare de la stabilirea relațiilor diplomatice chino-moldave, și este, de asemenea, primul eveniment offline de schimburi de prietenie dedicat sărbătoririi acestui jubileu. Succesul acestui eveniment se datorează multor oameni. În primul rînd, vreau să mă adresez doamnei Bejan și tuturor colegilor din cadrul Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” și doresc să Vă mulțumesc pentru inițiativa de co-organizare a acestui eveniment festiv și pentru muncă depusă. De asemenea, vreau să-mi exprim recunoștința școlilor și instituțiilor relevante dintre cele două țări, care ne-au oferit sprijinul lor valoros. Desigur, cei care merită cel mai mult recunoștința noastră sunt elevii noștri din Moldova și China. V-ați arătat pasiunea, inteligența și talentul prin lucrările dvs expuse la acest eveniment, iar acest fapt m-a impresionat profund și simt că prietenia chino-moldavă dintre cele două popoare se dezvoltă într-un ritm activ. Mă bucur că avem atîția succesori care să transmită această relație de prietenie”, a declarat ambasadorul.
Totodată, potrivit lui Yan Wenbin, pentru a promova instituționalizarea schimburilor amicale între tinerii chinezi și moldoveni, profitînd de această ocazie, Ambasada Chinei și Biblioteca Națională pentru Copii au decis în comun înființarea unui Centrul de Cultură pentru Copii și Adolescenți în incinta Bibliotecii. Sperăm ca acest centru să devină o bază pentru schimburi amicale între tinerii țărilor noastre. Iar Ambasada va continua să ofere susținere și asistență acestui centru pentru ca acesta să funcționeze din ce în ce mai bine.
”Știu că mulți dintre voi nu ați fost niciodată în China. Sper din tot sufletul că veți avea ocazia s-o vizitați și s-o vedeți cu ochii proprii. Ambasada noastră chineză este, de asemenea, dispusă să ofere toate facilitățile în acest sens”, a mai spus ambasadorul.
Emil Jacota, sef sectie Asia, Africa, Orientul Mijlociul si Pacific din cadrul MAEIE a declarat că pentru Republica Moldova parteneriatul cu China este unul strategic.
”Sîntem bucuroși că R. Moldova este o țară mică dar o țară prietenă cu R.P. Chineză. Pe parcursul anilor noi am avut mai multe proiecte care s-au implementat în R. Moldova. Să ne aducem aminte chiar cele mai recente - vaccinurile pe care noi le-am primit, în criza refugiaților. S-au cel mai recent proiect care a fost implementat a fost parcul fotovoltaic de la Criuleni. Deci, noi continuăm proiectele și aducem mulțumiri colegilor din China, guvernului chinez pentru tot ajutorul care ne este acordat. Și desigur acum suntem în ajunul aniversarii a 73 de la Formarea RP Chineze care este sărbătorită la data de 1 Octombrie și cu această ocazie aș vrea să aduc sincere felicitări și poporului chinez și colegilor de la ambasada RP Chineza , dlui ambasador al Chinei și colegilor de la ambasadă cu care avem o colaborarea foarte bună”. Vă mulțumesc”, a spus Jacota.
Eugenia Bejan, directorul Bibliotecii pentru copii ”Ion Creangă”, a spus că expoziția cuprinde 20 de desene ale premianților.
”În total la concurs au luat parte 77 de elevi de la licee din municipiul Chișinău. Premiul I a fost obținut de Anastasia Scutelnic, elevă la Liceul Teoretic ”Mihai Grecu”, premiul II – de Elena Inculeț, elevă la Școala de Arte ”Alexei Stîrcea” și Andreea Buzaiji,elevă la Liceul Teoretic ”Ginta Latină și premiul III – de Daniel Gaitan, elev la Școala de Arte ”A. Stîrcea”, Bajina Godoba, elevă la Liceul ”M. Grecu” și Sofia Popa, elevă la Liceul ”Ginta Latină”. Totodată, s-au acordat 14 premii-mențiuni, iar ceilalți participanți au primit diplome și cadouri din partea Ambasadei Chinei”, a precizat sursa citată.
Expoziția va fi deschisă timp de două săptămîni
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1920
- Populația:
- 251 locuitori
Mihăilenii Noi este un sat din cadrul comunei Vasileuţi, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Rîșcani și la 186 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 251 de locuitori. Satul Mihăilenii Noi a fost înființat în anul 1920.
Comments
(0)