|
O expoziţie dedicată construcţiei căii ferate a fost inaugurată la Chisinau
O expoziţie de fotografie dedicată construcţiei liniei de cale ferată Bender-Galaţi a fost vernisată astăzi la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei. Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a 140 de ani de la darea în exploatare a acestui tronson, comunică MOLDPRES.
Expoziţia este constituită din 32 de imagini din colecţia muzeală, care prezintă construcţia acestui drum de fier din Basarabia, cu o lungime de 304 kilometri, ce lega Benderul de portul dunărean Galaţi. Expoziţia şi-a propus să refacă, prin intermediul fotografiei documentare de epocă, epopeea unui şantier feroviar, lucrările fiind finalizate într-un termen record de numai trei luni.
„Am reuşit un proiect care elucidează un eveniment strategic pentru Basarabia de atunci. Iar termenele de executare ar trebui să fie un exemplu pentru autorităţile de astăzi", a menţionat la ceremonia de lansare a expoziţiei Eugen Sava, directorul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei.
De asemenea, momentul aniversar a fost marcat printr-o emisiune filatelică – un plic cu marcă fixă „140 de ani de la construcţia liniei de cale ferată Bender (Tighina)-Galaţi", realizat de Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei". Plicul a fost pus în circulaţie odată cu inaugurarea expoziţiei.
Construcţia liniei de cale ferată Bender-Galaţi a fost aprobată în timpul războiului ruso-româno-turc din anii 1877-1878. Lucrările de construcţie au fost puse în sarcina antreprenorului Samuel Poleakov, figură reprezentativă în domeniul feroviar din Rusia. Construcţia liniei de cale ferată Bender-Galaţi a completat harta feroviară din acea perioadă cu noi staţii, precum Bender, Căinari, Zloţi, Schinoasa, Valul lui Traian, Reni ş.a. La Bender şi Reni au fost construite ateliere şi depouri de locomotive.
Construcţia unei căi ferate într-un ritm atît de rapid a trezit interesul în întreaga lume. În anul 1878, Juriul internaţional al Expoziţiei Mondiale de la Paris, unde a fost prezentat proiectul şi darea de seamă cu privire la construcţia căii ferate Bender-Galaţi, i-a dat următoarea apreciere: „Este una dintre cele mai remarcabile construcţii moderne după ritmul de executare".
Source:
- Важное объявление для граждан Молдовы в Израиле, касающееся водительских прав
- Важное сообщение посольства Великобритании в Молдове
- Как отказаться от второго гражданства?
- Правительство организует ярмарку вакансий
- МИД выразил соболезнования в связи с гибелью гражданки Молдовы в результате теракта в Тель-Авиве
- Молдаванка погибла в результате теракта в Тель-Авиве
- Хирурги разработали рецепт супа, чтобы пациенты худели перед операцией
- Всю жизнь я делал то, что велело сердце - Куклачев
- Кто был первым полярным исследователем?
- Желаемая личность: можно ли изменить мышление и поведение
- Подсолнечное масло рафинируют Гексаном – это органический растворитель, аналог бензина
- Школа без компьютеров
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1623
- Populația:
- 1844 locuitori
Pererîta este un sat şi comună din raionul Briceni. are o suprafaţă totală de 23.29 kilometri pătraţi, fiind cuprinsă într-un perimetru de 31.38 km. Pererîta este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Pererîta se află la o distanță de 12 km de oraşul Lipcani și 278 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1844 de oameni. Localitatea a fost atestată documentar în anul 1623.
Comments
(0)