|
Fasolea și lintea îmbunătățesc sănătatea
Un consum zilnic de fasole sau linte poate ajuta persoanele care suferǎ de diabet zaharat de tip 2 sǎ controleze mai bine nivelul de zahǎr din sînge și, mai mult, sǎ reducǎ riscul de a dezvolta un atac de cord sau chiar un accident vascular cerebral, potrivit unui nou studiu, relatează science.compulenta.ru.
De asemenea, în cazul participanților la studiu care au avut o dietă bogatǎ ȋn fasole riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare a scăzut de la 10,7% la 9,6 %, scrie reuters.com
Specialiștii au împǎrțit 121 de persoane cu diabet zaharat în două grupuri. Voluntarii din primul grup au consumat leguminoase zilnic iar voluntarii din cel de-al doilea grup au consumat produse din cereale integrale pentru a stimula aportul lor de fibre, ȋn fiecare zi.
După trei luni, cercetǎtorii au descoperit cǎ nivelul de hemoglobinǎ A1C a scǎzut de la 7,4 % la 6,9 % ȋn cazul grupului care a consumat leguminoase. Dr. David Jenkins, de la St. Michael's Hospital din Toronto și autorul studiului, reamintește faptul cǎ legumele precum fasolea, năutul și lintea sînt recomandate pentru diabetici tocmai datoritǎ indicelui glicemic mic, informeazǎ aceeași sursa.
Avînd în vedere cǎ un consum zilnic a dus și la scǎderea tensiunii arteriale, conform calculelor realizate de cercetǎtori, persoanele diabetice care consumǎ zilnic leguminoase își pot diminua cu aproximativ 10 ani riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral, comparativ cu oamenii care mǎnîncǎ zilnic cereale integrale. Specialistul a mai explicat și faptul cǎ leguminoasele sînt surse bune de fibre și sînt asociate cu scăderea colesterolului.
- Важное сообщение посольства Великобритании в Молдове
- Как отказаться от второго гражданства?
- Правительство организует ярмарку вакансий
- МИД выразил соболезнования в связи с гибелью гражданки Молдовы в результате теракта в Тель-Авиве
- Молдаванка погибла в результате теракта в Тель-Авиве
- Обнародованы подробности операции по эвакуации молдавских граждан из Ливана
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Oraș
- Prima atestare:
- 1502
- Populația:
- 35488 locuitori
Cahul este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Cahul. Amplasat în Cîmpia Prutului, la frontiera cu România, oraşul Cahul este situat la 175 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 35488 oameni. Localitatea este menţionată documentar în 1502 cu numele Şcheia. Mai târziu denumirea aşezării se schimbă în Frumoasa, iar prin decretul ţarului Rusiei, Nicolai I, din 1835, i se conferă statutul de oraş şi reşedinţă de judeţ cu numele Cahul.
Comments
(0)