Go to section: Culture
23 september 2015, 14:31 Culture views 5332
O expoziţie de grafică a fost deschisă la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei
23 september 2015, 14:31 Culture views 5332

O expoziţie de grafică a fost deschisă la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei

La Muzeul Naţional de Artă al Moldovei a fost vernisată astăzi expoziţia „Ecoul timpului trecut", care prezintă 32 de lucrări din colecţia instituţiei, realizate de artişti graficieni autohtoni din perioada 1947-1992, informează MOLDPRES.

Expoziţia este organizată în contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului, desfăşurate în Republica Moldova pînă la 27 septembrie cu genericul „Patrimoniul industrial şi tehnic".

Solicitată de MOLDPRES, Anastasia Gurschi, şefa secţiei expoziţii a muzeului sus-numit, a afirmat că lucrările sînt dedicate monumentelor istorice din patrimoniul cultural al Moldovei.

„Fiecare artist are felul său de a prezenta cetăţile, mănăstirile, bisericile, casele de locuit, străduţele vechi şi înguste etc. Este o expoziţie care merită atenţia tuturor admiratorilor de artă", a menţionat sursa citată.

Printre autori sînt următorii artişti: Fiodor Naumov cu o serie de gravuri care prezintă imaginile cetăţilor medievale de la Soroca şi Tighina, Anton Mater cu lucrările „Palatul Manuc-Bei" şi „Apsida bisericii Adormirea Maicii Domnului din Căuşeni", Ghenadii Zîcov cu seria de lucrări în linogravură color reprezentînd fortăreţele Hotin, Tighina, Soroca, Cetatea Albă şi mănăstirile Ţipova şi Japca, Boris Brînzei cu peisajele poetice înfăţişînd monumentele „Moara roşie" şi „Biserica Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena" din Chişinău, Victor Ivanov cu lucrarea „Strada veche Botezatu. Chişinău", Boris Nesvedov cu gravura „Vechea Moldovă".

În fiecare an, în luna septembrie, la iniţiativa Consiliului Europei şi a Uniunii Europene se sărbătoresc Zilele Europene ale Patrimoniului. Evenimentele dedicate acestor Zile au loc în circa 50 de ţări-parte la convenţiile europene referitoare la patrimoniul cultural, cu peste 20 mln de vizitatori anual. Timp de cîteva zile intrarea la diferite monumente şi situri este gratuită. Evenimentele pun în valoare monumente istorice, situri arheologice, colecţii de artă, meşteşuguri tradiţionale etc., permiţînd europenilor să cunoască patrimoniul cultural comun.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 18 octombrie.

Source: www.moldpres.md

Keywords:

muzeu , expoziție , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1402
Populația:
2102 locuitori

Raşcov este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Iantarnoe, Slobozia-Raşcov și Raşcov. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Camenca și la 136 km de Chișinău. Populaţia satului Raşcov alcătuia 2102 oameni în anul 2011. Satul Rașcov a fost menționat documentar în anul 1402.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.