Go to section: History
06 june 2023, 11:00 History views 2087
Urmele unei așezări getice din epoca fierului au fost găsite lîngă localitatea Cosăuți
06 june 2023, 11:00 History views 2087

Urmele unei așezări getice din epoca fierului au fost găsite lîngă localitatea Cosăuți

Agenția Națională Arheologică informează că, pe baza datelor oferite de imaginile satelitare și ortofoto, acum doi ani, arheologul dr. Sergiu Popovici a identificat la Cosăuți un nou sit arheologic fortificat.

La începutul lunii mai 2023, cu ocazia deplasării în această localitate din preajma Sorocii, pentru inspectarea bine-cunoscutei stațiuni paleolitice Cosăuți I de la periferia sud-vestică a satului, specialiștii instituției au efectuat o cercetare perieghetică și în zona cu potențial arheologic semnalată pe baza imaginilor satelitare, transmite diez.

Ca rezultat, în acest punct, situat pe malul drept înalt al Nistrului, la distanța de 1,2 metri spre est de localitate, au fost descoperite resturi de locuire atribuite culturii getice din sec. V-III î. Hr. și culturii Sîntana de Mureș-Cerneahov din sec. IV d. Hr. De asemenea, pe teren a fost observat un val de pămînt de forma unui semicerc orientat spre sud-est, lat de circa 15 metri și înalt de aproximativ 0,5 metri, care includea o incintă cu dimensiunile de circa 115 pe 115 metri, protejată natural spre nord-vest de malul abrupt al rîului Nistru, iar spre nord-est și sud-vest de două rîpe.

În baza ceramicii lucrate cu mîna descoperite, arheologii au atribuit cetățuia de pămînt de pe malul Nistrului de la Cosăuți culturii getice din epoca fierului. Fragmentele ceramice atît getice, cît și de tip Sîntana de Mureș, au fost găsite și în afara incintei fortificate, pe o suprafață totală de circa 150 pe 150 de metri.

Mai multe informații puteți găsi pe site-ul moldovenii.md

Source: noi.md

Keywords:

Cosăuți , istoria

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1594
Populația:
2848 locuitori

Cruglic este un sat şi comună din raionul Criuleni. Cruglic este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Criuleni și la 36 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2848 de oameni. Satul Cruglic a fost menționat documentar în anul 1594.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.