|
Aniversarea bătăliei de la Văslui va fi marcată cu solemnitate (Video)
Mișcarea de Tineret „Voievod" și Mișcarea „Urmașii lui Ștefan" vor organiza un șir de acțiuni pentru sărbătorirea celei de-a 542-a aniversări a bătăliei de la Văslui.
Evenimentele de comemorare vor avea loc de ziua aniversării bătăliei de la Văslui – la 10 ianuarie. Anunțul a fost făcut astăzi, 9 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, de către președintele Mișcării de Tineret „Urmașii lui Ștefan", Dumitru Roibu, citat de NOI.md.
În virtutea istoriei seculare a poporului moldovenesc și necesității promovării patriotismului autentic în societate, Mișcarea de Tineret „Voevod" și Mișcarea de Tineret „Urmașii lui Ștefan" invită cetățenii Republicii Moldova să se alăture acestui marș, care se va începe marți, 10 ianuarie, la ora 14:00, în fața Catedralei Mitropolitane. Participanții la eveniment vor asista la o slujbă de comemorare a celor căzuți pe cîmpurile de luptă, după care, în urma unui marș vor depune flori la monumentul lui Ștefan cel Mare. Evenimentul va culmina cu un miting, la care vor participa liderii organizațiilor patriotice.
Mîine tot va avea loc ceremonia de depunere a florilor la monumentul lui Ștefan cel Mare și un miting solemn. În fața celor prezenți vor susține un discurs șefii unui șir de organizații patriotice nonguvernamentale, inclusiv „Voievod" și „Urmașii lui Ștefan", precum și oaspeții din străinătate, printre care și președintele Asociației Tinerilor Moldoveni din orașul Cernuți, Sergiu Reabco. Tinerii patrioți ai țării noastre, precum și toți cetățenii care se mîndresc cu istoria Moldovei sînt invitați să participe la acțiunile de comemorare.
Dumitru Roibu a menționat că acțiunile de comemorare a aniversării bătăliei de la Văslui se organizează în fiecare an, cel puțin ultimii șase-șapte ani fără întrerupere. „În fiecare an ni se alătură din ce în ce mai mulți tineri patrioți. Anul trecut am reușit să organizăm acțiuni de comemorare la Văslui, pentru a sublinia importanța acestui eveniment. Trebuie să ținem minte că în acea perioadă cînd Moldova a luptat împotriva dominației otomane, țara noastră era un stat european recunoscut, care avea importanță continentală", a declarat liderul Mișcării „Urmașii lui Ștefan".
Precizăm că la data de 10 ianuarie se împlinesc 542 de ani de la bătălia de la Vaslui, cunoscută și ca bătălia de la Podul Înalt. Aceasta este cea mai mare victorie a lui Ștefan cel Mare asupra oastei Imperiului Otoman și cea mai mare pierdere a turcilor în fața unei armate creștine.
De menționat că oastei moldovenești i s-au alăturat circa 7 mii de ostași unguri și 2 mii de poloni, armata creștină moldo-maghiaro-polonă alcătuind astfel aproximativ 40 mii oameni. Oastea Imperiului Otoma număra circa 100 mii de ostași, căreia i s-a alăturat armata Valahiei cu circa 20 mii de ostași, însumînd un efectiv de circa 120 mii de soldați. În urma acestei bătălii, Ștefan cel Mare a fost numit de către Papa de la Roma Atlet al Creștinătății.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Oraș
- Prima atestare:
- 1699
- Populația:
- 5465 locuitori
Lipcani este un oraş în raionul Briceni, Republica Moldova. Oraşul Lipcani este cea mai nordică localitate urbană din Moldova. Amplasat la frontiera de nord-vest a Moldovei cu România şi Ucraina, pe malul stîng al rîului Prut, oraşul Lipcani este situat la o distanţă de 252 km de Chișinău. Denumirea localităţii vine de la tătarii lipcani care au fost strămutaţi în 1699 din Cameniţa, populînd localitatea.
Comments
(0)