Ștefan cel Mare – apărătorul Moldovei
545 de ani în urmă, la 29 noiembrie 1474, domnul Moldovei Ștefan cel Mare, s-a adresat Papei de la Roma Sixtus al IV-lea cu o scrisoare, în scopul organizării unei coaliții creștine antiotomane.
Către anul 1474, după ce turcii (împreunaţi cu valahii) în repetate rînduri au fost bătuţi crunt de către moldoveni, a devenit limpede că încleştarea cea mare între Moldova şi Poarta Otomană nu putea fi evitată. Imperiul Otoman ajuns la culmea puterii sale nu-şi putea închipui că o ţară mică precum Moldova ar putea sta în calea întinderii sale.
Dar nici Moldova, devenită sub Ştefan al III-lea cel Mare un recunoscut factor european, nu putea permite nimănui să i se calce pămîntul, fără a fi pedepsit. Ştefan cel Mare s-a adresat papei Sixt al IV-lea, propunînd organizarea unei coaliţii creştine antiturceşti. Fără rezultat. Ţara Moldovei şi domnul ei Ştefan al III-lea au rămas singuri în faţa hoardelor turceşti şi ale sateliţilor acestora.
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1435
- Populația:
- 1829 locuitori
Cuhneşti este un sat şi comună din raionul Glodeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bisericani, Cot, Serghieni, Tomeştii Vechi și Cuhneşti. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Glodeni și la 163 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1829 de oameni. Satul Cuhnești a fost menționat documentar în anul 1435.
Comments
(0)