Go to section: History
26 january 2015, 16:27 History views 11612
Muzeul Egiptean din Cairo: Masca din aur a lui Tutankhamon poate fi restaurată
Photo: vesti.ru
26 january 2015, 16:27 History views 11612

Muzeul Egiptean din Cairo: Masca din aur a lui Tutankhamon poate fi restaurată

Conducerea Muzeului Egiptean din Cairo a recunoscut, sâmbătă, că masca funerară din aur a lui Tutankhamon, a cărei barbă s-a desprins, a fost reparată cu un adeziv nepotrivit, dar spune că artefactul poate fi restaurat, informează Reuters, potrivit Mediafax.

Barba măştii funerare din aur a lui Tutankhamon - care are o vechime de peste 3.000 de ani - s-a desprins în luna august a anului trecut, iar reprezentanţii muzeului nu au făcut public acest lucru la acel moment. Săptămâna aceasta, însă, au apărut în mediul online mai multe fotografii în care pot fi observate urmele de adeziv folosit pentru a ataşa barba de mască.

Barba măştii s-a desprins în momentul în care angajaţii muzeului schimbau becurile cutiei în care era expus artefactul, potrivit Ministerului Antichităţilor din Egipt.

Christian Eckmann, un specialist german care a fost adus la sediul muzeului pentru a evalua pagubele, a declarat, sâmbătă, că detaliile privind acest incident au fost exagerate.

"Utilizarea adezivului pe bază de răşină epoxidică nu este cea mai bună soluţie, dar este o soluţie", a spus acesta, în timpul unei conferinţe la care a participat şi ministrul Antichităţilor, Mamdouh al-Damati.

"Însă, din nefericire, această măsură a fost aplicată necorespunzător, astfel încât acum se pot observa urmele de adeziv în zona bărbii", a mai spus Eckmann.

Un alt specialist de la muzeu, care ar fi fost martor la acest incident, a spus că, atunci când un coleg de-al său şi-a dat seama ce s-a întâmplat, a luat o spatulă şi a încercat să elimine adezivul, dar a lăsat pe mască zgârieturi permanente.

Muzeul Egiptean din Cairo a dezminţit, vineri, faptul că angajaţii săi au distrus masca funerară, una dintre cele mai frumoase piese ale instituţiei vizitate anual de sute de mii de turişti.

Aceasta a fost una dintre cele mai importante descoperiri arheologice ale secolului al XX-lea. Mormântul faraonului Tutankhamon a rămas neatins vreme de 3.000 de ani, până când arheologul britanic Howard Carter a reuşit să îl găsească, după mulţi ani de săpături sterile.

Tutankhamon a domnit în Egipt în perioada 1336 î.e.n. - 1327 î.e.n., începându-şi domnia în jurul vârstei de 8 sau 9 ani. Istoricii spun că ar fi fost fiul lui Akhenaten, cunoscut sub denumirea de "regele eretic". Tutankhamon s-a căsătorit cu sora lui vitregă, Ankhesenpaaten, şi avea 17 sau 18 ani atunci când a murit. Cauza morţii sale a rămas până în zilele noastre un mister - ar fi putut să fie asasinat sau să fi murit din cauza unor răni suferite la o partidă de vânătoare.

Source: www.antena3.ro

Keywords:

faraon , Egipt , istoria , muzeu

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1569
Populația:
2424 locuitori

Cigîrleni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Cigîrleni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Ialoveni și la 40 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2424 de oameni. Satul Cigîrleni a fost menționat documentar în anul 1569.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.