|
Photo: moldpres.md |
Terenul unde a avut loc bătălia de la Lipnic va fi reabilitat
Ministerul Culturii va aloca 17 mii de lei (1210 de dolari SUA) pentru reabilitarea Fîntînii Cadînei din raionul Ocniţa, de unde a început bătălia lui Ştefan cel Mare de la Lipnic cu tătarii. Un anunţ în acest sens a făcut astăzi Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, în cadrul unei întrevederi cu un grup de tineri din Chişinău. La eveniment a participat şi ministrul Culturii, Monica Babuc, informează MOLDPRES.
Ion Ştefăniţă a menţionat că pentru revitalizarea zonei unde a avut această luptă sînt necesare circa cinci mii de euro. În acest scop, un grup de tineri pasionaţi de istorie, care au învăţat la Liceul "Ion Creangă" din Chişinău, au lansat o campanie de implicare civică pentru restaurarea Fîntînii Cadînei.
Irina Ghelbur, membru al grupului de iniţiativă, a spus că la o bancă din Chişinău au fost deschise conturi în euro, dolari şi lei, unde orice persoană poate face donaţii pentru proiect. La ora actuală sînt colectate 155 de dolari SUA.
Potrivit proiectului, banii vor fi viraţi pentru curăţarea fîntînii, înlocuirea lemnului de la fîntînă cu piatră, crearea unui zid de sprijin care ar preveni alunecările de teren, pentru instalarea unor panouri informative, pentru curăţarea zonei acvatice adiacente, precum şi pentru pavarea terenului aferent fîntînii.
Inaugurarea fîntînii reabilitate este programată pentru 20 august, ziua în care a avut loc bătălia lui Ştefan cel Mare la Lipnic.
La 20 august 1469 s-a desfăşurat bătălia lui Ştefan cel Mare cu Hanul Mamac. Istoria spune că lupta a început în apropierea Fîntînei Cadînei, de la marginea satului Lipnic (Ocniţa). Este unica bătălie a lui Ştefan care a avut loc pe teritoriul actual al Republicii Moldova. În această luptă, oastea lui Ştefan cel Mare a învins tătarii.
Pe parcursul anilor, fîntîna a fost reconstruită de cîteva ori, iar în 1972 a obţinut statut de monument protejat. Ultima renovare a fîntînii a avut loc în anul 1989. În anii 90 ai secolului trecut, lîngă fîntîna Cadînei s-a găsit un vîrf de săgeată, care datează din perioada bătăliei de la Lipnic. În prezent, acest vîrf de săgeată se află într-o colecţie particulară.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1491
- Populația:
- 1261 locuitori
Japca este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Bursuc și Japca. Localitatea se află la distanța de 41 km de orașul Florești și la 150 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1261 de oameni. Satul Japca a fost menționat documentar în anul 1491.
Comments
(0)