28 october 2024, 15:00 Moldovan reality views 116
Alexandru Bot: „În Moldova trebui înăsprită pedeapsa pentru declarațiile xenofobe”
28 october 2024, 15:00 Moldovan reality views 116

Alexandru Bot: „În Moldova trebui înăsprită pedeapsa pentru declarațiile xenofobe”

Orice declarații xenofobe sînt inacceptabile, ele nu pot fi condiționate de nimic, nici măcar de faptul că nu-ți place un anumit candidat, iar în Moldova pedeapsa pentru acestea ar trebui înăsprită.

O astfel de opinie a exprimat avocatul, juristul Watchdog, Alexandru Bot, în cadrul emisiunii „Без галстуков cu Alexandru Stahurski” de la postul N4, relatează Noi.md.

Comentînd declarațiile xenofobe de pe rețelele de socializare la adresa candidatului la funcția de președinte al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, făcute de unii susținători ai Maiei Sandu, el a spus că astfel de declarații sînt cu siguranță inacceptabile, iar acest lucru, în primul rînd, vorbește despre educația blogger-ului respectiv.

Alexandru Bot a subliniat că aceste declarații xenofobe nu pot fi condiționate în niciun fel, nici măcar de faptul că cuiva nu-i place un anumit candidat.

„Asta nu contează. Și pentru asta, desigur, această persoană ar trebui trasă la răspundere administrativă. Din cîte am înțeles din cele spuse de el, acesta va fi pedepsit, dar își va expune părerea în continuare.... Asta pînă în momentul în care va începe să plătească anumite amenzi și va înțelege mai bine”, a declarat expertul Watchdog în domeniul juridic.

Acesta nu a putut să răspundă la întrebarea cu privire la pedepsele exacte prevăzute de legislația moldovenească pentru astfel de insulte xenofobe, dar a remarcat că este mai modestă decît ar trebui să fie.

„În acest sens, trebuie de îmbunătățit legislația, astfel încît astfel de cazuri să poată fi oprite de la bun început, indiferent dacă este vorba de alegerile prezidențiale sau de alte alegeri”, a spus Alexandru Bot.

La rîndul său, prezentatorul Alexandr Stahurski a reamintit că în țările Uniunii Europene sînt prevăzute pedepse severe pentru astfel de acțiuni. Astfel, articolul 21 din Carta drepturilor omului a Uniunii Europene prevede că discriminarea pe motive de rasă, etnie, culoare, limbă, religie sau opinie politică este interzisă.

În țările UE este în vigoare Decizia-cadru 2008/913/JAI a UE privind combaterea rasismului și a xenofobiei, care impune țărilor UE să incrimineze incitarea la ură bazată pe rasă, culoare, religie, descendență și naționalitate.

În cadrul acestui instrument, statele-membre ale UE trebuie să prevadă sancțiuni precum amenzi sau închisoare de pînă la 3 ani pentru persoanele fizice, precum și diverse sancțiuni pentru persoanele juridice.

De exemplu, în Germania există o lege privind incitarea la ură. Instigarea publică la ură etnică și insultele sînt pedepsite cu amenzi și închisoare de pînă la cinci ani.

În Franța, incitarea la ură etnică, rasială sau religioasă era pedepsită în temeiul Legii privind libertatea presei din 1881, care prevedea amenzi de pînă la 45 000 de euro sau închisoare de pînă la un an. Franța a introdus, de asemenea, măsuri de monitorizare și eliminare a conținutului xenofob de pe internet, precum și sancțiuni mai severe pentru oficialii găsiți vinovați de astfel de infracțiuni.

În Țările de Jos, articolele 137c și 137 din Codul penal se referă la declarațiile publice care incită la ură, discriminare, violență pe motive de rasă, religie și orientare sexuală. Aceste acte se pedepsesc cu amenzi sau închisoare de pînă la doi ani. Sînt prevăzute pedepse suplimentare pentru publicațiile ofensatoare și incitarea la ură prin intermediul mass-media,

În Spania, articolul 510 din Codul penal reglementează din nou incitarea la ură și discriminare, fiind prevăzute amenzi sau pedepse cu închisoarea între unu și patru ani pentru difuzarea publică de mesaje care incită la violență sau ură împotriva unui grup etnic, națiune, rasă, religie și sex. Și Spania a introdus măsuri de reprimare a unor asemenea acțiuni pe internet, permițînd blocarea accesului la site-urile care difuzează conținut xenofob.

În Italia există „Lege Mancini” care interzice utilizarea simbolurilor naziste, precum și declarațiile publice și acțiunile care incită la ură sau discriminare pe bază de rasă, etnie sau religie. Încălcările legii se pedepsesc cu amenzi și închisoare de pînă la trei ani.

Source: noi.md

Keywords:

Xenofobie , pedeapsă

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1631
Populația:
3964 locuitori

Şuri este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Șuri și Șurii Noi. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 3964 de oameni. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Drochia și la 189 km de Chișinău. Satul Șuri a fost menționat documentar în anul 1631.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.