25 october 2024, 13:30 Moldovan reality views 1056
Petru Lucinschi despre atacurile xenofobe: „Intelectualii și statul trebuie să ia atitudine ”
25 october 2024, 13:30 Moldovan reality views 1056

Petru Lucinschi despre atacurile xenofobe: „Intelectualii și statul trebuie să ia atitudine ”

Intelectualitatea și instituțiile statului trebuie să ia atitudine în fața mesajelor xenofobe care au apărut recent în spațiul public, consideră fostul președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi.

Astfel a comentat pentru Noi.md declarațiile susținătorilor Maiei Sandu, care au avut accente xenofobe la adresa naționalității contracandidatului său în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, Alexandr Stoianoglo.

„În acest context, există două căi de acțiune. Mai întîi este reacția societății, iar primul indicator este cum reacționează intelectualitatea. Intelectualii trebuie să fie gardienii stării spirituale a societății. Ei reflectă starea de spirit și trebuie să apere principiile fundamentale de conviețuire. A doua cale este reacția instituțiilor statului. Este esențial ca aceste incidente să fie tratate cu seriozitate și sancționate conform legii. Nu trebuie să trecem peste aceste situații cu ochii închiși ”, a subliniat Petru Lucinschi.

Fotul președinte a atras atenția că, spre deosebire de alte state, în Moldova nu au existat conflicte etnice majore în ultimele decenii. Potrivit lui, astfel de mesaje nu doar că tensionează atmosfera politică, dar riscă să submineze stabilitatea și armonia în societatea noastră.

„Cazul de xenofobie, atît de discutat în presă, reflectă, din păcate, o situație tristă în societatea noastră. Asemenea afirmații le-am auzit de mai multe ori în discuții private, însă, odată publicate, ele creează o atmosferă tensionată. În Europa, astfel de comportamente sînt sancționate foarte strict, existînd o legislație clară, iar societatea reacționează prompt. Aceste lucruri sînt absolut inacceptabile și, conform legislației în vigoare, sînt prevăzute pedepse. La noi, în primăvara acestui an, tot pe principii etnice, unii medici au refuzat să opereze anumiți pacienți. Au mai existat astfel de incidente, însă nu au fost luate măsuri. Noi trăim într-o țară polietnică, nu am avut situații de conflicte etnice. Să nu dea Dumnezeu să trecem prin asemenea conflicte, ca și cum nimic nu s-ar fi întîmplat. Ne mai vorbind de faptul că, așa cazuri pe pot aduce un dezavantaj în procesul nostru de integrare europeană ”, a adăugat fostul președinte.

Menționăm că, recent în rețelele sociale, au apărut mai multe mesaje ale susținătorilor Maiei Sandu, cu tentă xenofobă față de naționalitatea contracandidatului său, Alexandr Stoianoglo.

Redacția Noi.md a realizat un material la acest subiect cu mai multe persoane cunoscute din Moldova, care și-au exprimat dezacordul total cu astfel de discursuri de ură și discriminare.

După mesajele activiștilor PAS, Liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Ion Chicu i-a cerut ambasadorului Uniunii Europene la Chișinău să ia atitudine față de valul de ură interetnică.

Totodată, Iurie Ciocan, fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC), a facut un îndemn pentru toți oamenii, care își permit asemenea declarații xenofobe să se oprească, asta în părimul rînd, și doi - instituțiile statului ar trebui punctual să intervină.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
1720 locuitori

Ucrainca este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ucrainca și Zviozdocica. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Căușeni și la 104 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 1720 de oameni. Satul Ucrainca a fost menționat documentar în anul 1859.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.