29 may 2023, 06:10 views 31858
Materiale din compartiment: All news | Photo gallery | Video gallery |

Climăuţii de Jos, district Şoldăneşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1578
Populația:
1070 locuitori

Climăuţii de Jos este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Satul are o suprafaţă de circa 2.81 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 10.74 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Climăuţii de Jos și Cot. Satul Climăuţii de Jos este aşezat la gura rîuşorului Cuşmirca, pe malul drept al Nistrului, la o distanță de 25 km de orașul Șoldănești şi la 133 km de Chișinău.

[top]Populația

La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1070 de oameni, dintre care 49.91% - bărbaţi și 50.09% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului era următoarea: 99.53% - moldoveni, 0.28% - ucraineni, 0.19% - ruşi. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia la nivelul comunei Climăuţii de Jos constituie 1467 de oameni, dintre care 49.08% - bărbaţi și 50.92% - femei. Compoziţia etnică a populaţiei comunei era următoarea: 99.39% - moldoveni, 0.48% - ucraineni, 0.14% - ruşi. În comuna Climăuţii de Jos au fost înregistrate 584 de gospodării casnice, iar mărimea medie a unei gospodării era de 2.5 persoane.

[top]Istoria localitații

Prima mențiune documentară a satului Climăuți se regăsește într-un document din anul 1578, unde în contextul relatării răzvrătirii cazacilor în frunte cu Nicoară Potcoavă împotriva lui Petru Şchiopul sînt amintiți şi „fraţii Simion şi Grigore din Climăuţi, aproape de Soroca”. Într-un act emis de Petru Şchiopul la 11 martie 1586, se arată că fraţii Simion şi Grigore, boieri din Climăuţi, au fost pedepsiţi prin confiscarea averilor. Moşia lor a fost donată logofătului Andrei, pîrcălab de Soroca.

[top]Monumente ale naturii

Rezervaţia peisajistică Climăuţii de Jos cu suprafaţa de 668 ha este situată la sud de satul Climăuţii de Jos, de-a lungul rîuleţului Cuşmirca în partea inferioară (afluientul drept al rîului Nistru cu lungimea de 24 km) şi include în componenţa sa ocolul silvic Şoldăneşti, Climăuţi, parcele 5-9; Socola, parcele 10-11; Pridnestrovscoe, parcela 1. Un deosebit interes prezintă porţiunea defileului situat în partea de jos a rîuleţului, cu apă mai multă şi viteza mult mai mare, care are o lungime de circa 10 km, defileul avînd o adîncime de 150-200 m. Pe această porţiune rîuleţul Cuşmirca de două ori intersectează lanţul de stînci formate de Marea Sarmatică, care se dezgolesc atît în partea stîngă, cît şi în partea dreaptă (“Ţiglău” și “Movila”), evidenţiind stîncile pitoreşti aproape abrupte cu forme ciudate. Stîncile au forme ciudate, şi uneori se apleacă mult deasupra capetelor oamenilor, iar alteori tăinuind deschizători de grote şi peşteri aproape inaccesibile.

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Populația:
355 locuitori
Prima atestare:

Valea Nîrnovei este un sat din cadrul comunei Ciutești, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Nisporeni și la 84 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 355 de oameni.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.