08 aprilie 2013, 12:41 views 66441

Mănăstirea Dobrușa

Mănăstirea Dobrușa se află la 100 km de Chișinău, în prejma satului Dobruşa. Mănăstirea de călugări, cu hramul „Sfîntul Ierarh Nicolae” a fost întemeiata în anul 1772, de către un monah Ioasaf venit de la mănăstirea Probota, Suceava. Acesta, a ridicat aici o biserică de lemn, împreună cu călugărul Eufimie de la mănăstirea Curchi. Dar, fiind rechemat în Moldova, bisericuţa n-a fost sfîrşită decît în 1785 de către Eufimie, împreună cu alţi monahi din Curchi.

Peste mai bine de două secole (în 1939), pe locul ei se va construi o biserică din piatră. În 1822 se construiește și o biserică din piatră, ctitor principal fiind boierul Toma Cosma. În 1847 se zidește biserica cu hramul „Schimbării la Față”, folosită ca paraclis de iarnă.

După 1918 o parte din averea mănăstirii a fost secularizată, totuşi Dobruşa a rămas una dintre cele mai bogate mănăstiri. În 1923 mănăstirea Dobruşa a trecut de la eparhia Chişinăului în cea a Hotinului. Episcopul Hotinului Visarion Puiu reînnoiește bisericile și înființează aici o școală de cîntăreți și o mare tipografie. 

În 1960 mănăstirea Dobruşa a fost transformată în şcoală-internat pentru copiii cu handicap. Biserica de iarnă „Schimbarea la Față” a fost transformată în club, iar cea de vară „Sfîntul Ierarh Nicolae” — la început în cantină, apoi în depozit alimentar. Cimitirul mănăstirii a fost nivelat, crucile scoase, iar pe locul lui se construiește un teren sportiv. Şcoala auxiliară a funcţionat pînă în 1994, cînd credincioşii satelor din zonă au solicitat redeschiderea mănăstirii.

În anul 1997 se termină restaurarea bisericii „Schimbarea la Față”. Apoi a fost renovată biserica mare, cu hramul „Sfîntul Ierarh Nicolae”.

Mănăstirea Dobrușa mai are un schit „în deal”, a carui biserică are hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

 

Mănăstirea Dobrușa - album foto

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1635
Populația:
796 locuitori

Volodeni este un sat din cadrul comunei Bleşteni, raionul Edineţ. Satul are o suprafaţă de circa 0.93 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 5.19 km. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 796 de oameni. Satul Volodeni a fost menționat documentar în anul 1635 cu denumirea Vlădeni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.