08 aprilie 2013, 15:53 views 47433

Mănăstirea Negrea

Foto: manastirile-moldovei.com

Mănăstirea Negrea se află la 70 de km de Chișinău, fiind construită în jurul bisericii parohiale din satul Negrea (raionul Hîncești), construită în anul 1878. Satul a avut de suferit de pe urma alunecărilor de teren din anul 1969 care au dărîmat toate locuinţele acestui sat. Alunecările de teren au ajuns la cîţiva metri de biserică şi ocolind-o, şi-au schimbat direcţia lăsînd în urmă sfîntul locaş neatins, doar cu cîteva crăpături neînsemnate.

În același an 1969 autoritățile au închis biserica. Spre deosebire de alte locașe, cel din satul Negrea nu a fost devastat, căci sătenii au ascuns cheile și nu au permis pîngărirea bisericii. Au fost păstrate icoanele şi toate odoarele bisericeşti, în fiecare an în biserică se făcea reparație.

În vara anului 1988, de Duminica Mare, biserica s-a redeschis şi s-a săvîrşit prima liturghie.

Începînd cu anul 1995, a început construcția mănăstirii de maici în jurul bisericii parohiale din Negrea. În 2000 s-au deschis porţile acestei mănăstiri sfinţită de către episcopul de Cahul şi Lăpuşna Anatolie. În anul 2004 s-a sfinţit biserica de vară cu hramul „Acoperămîntul Maicii Domnului". Mănăstirea Negrea dispune de 30 de chilii, trapeză, stareţie , biserică de vară, biserică de iarnă, de pămînt arabil şi celelalte încăperi auxiliare necesare.

La mănăstire se păstrează părticele a sfintelor moaşte a 18 sfinţi cuvioşi părinţi de la Sfînta Lavra din Kiev.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
19 locuitori

Chirov este un sat din comuna Popencu din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Rîbnița și la 89 km de Chișinău. Populaţia satului Chirov alcătuia 19 oameni în anul 2012. Satul Chirov a fost înființat în secolul XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.