05 aprilie 2013, 16:18 views 41345

Mănăstirea Chistoleni


Foto: manastirile-moldovei.com

Mănăstirea de maici „Sf. Nicolae" din Sadaclia, amplasată la 90 km de Chișinău, mai este cunoscută şi ca Mănăstirea de la Chistoleni. Din vechile documente aflăm că Mănăstirea Chistoleni a fost înfiinţata în anul 1932, de Mitropolitul Gurie Grosu (1926-1936), pe moşia lui Vasile Pistol, un creştin, originar din satul Sadaclia, care a donat 50 de hectare de pămînt Mitropoliei Moldovei. În documente, Mănăstirea este numită şi „Mănăstirea Mitropolitului Gurie".

În anul 1942 din cauza războiului, maicile au plecat la Vărzăreşti, iar mănăstirea a fost transformată în inchisoare pentru deţinuţi militari. După război aici erau aduşi şi deţinutii politici. Din 1950 pe teritoriul mănăstirii, a funcţionat un spital, iar după închiderea acestui spital, încăperile mănăstirii au fost folosite de gospodaria agricolă din localitate.

În această perioadă, mănăstirea a fost distrusă pînă în temelie, iar din ceea ce a rămas din edificiile ei, au fost construite cîteva ferme. Aşa, mulţi ani la rînd, locul pe care cîndva se înălţa o mănăstire, a fost pustiu.

Mănăstirea „Sf. Nicolae” este situată la circa 6 km de satul Sadaclia. În anul 1997 cînd s-a redeschis, aici nu mai rămăsese piatră pe piatră din vechea aşezare monastică.

În primăvara anului 1997 mănăstirea a fost reactivată ca mănăstire de maici cu numele „Mănăstirea Chistoleni".

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1649
Populația:
2183 locuitori

Albineţul Vechi este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Rediul de Sus, Rediul de Jos, Albineţul Vechi și Albineţul Nou. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Fălești și la 131 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2183 de oameni. Satul Albineţul Vechi a fost menționat documentar în anul 1649.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.