05 aprilie 2013, 16:18 views 42298

Mănăstirea Chistoleni


Foto: manastirile-moldovei.com

Mănăstirea de maici „Sf. Nicolae" din Sadaclia, amplasată la 90 km de Chișinău, mai este cunoscută şi ca Mănăstirea de la Chistoleni. Din vechile documente aflăm că Mănăstirea Chistoleni a fost înfiinţata în anul 1932, de Mitropolitul Gurie Grosu (1926-1936), pe moşia lui Vasile Pistol, un creştin, originar din satul Sadaclia, care a donat 50 de hectare de pămînt Mitropoliei Moldovei. În documente, Mănăstirea este numită şi „Mănăstirea Mitropolitului Gurie".

În anul 1942 din cauza războiului, maicile au plecat la Vărzăreşti, iar mănăstirea a fost transformată în inchisoare pentru deţinuţi militari. După război aici erau aduşi şi deţinutii politici. Din 1950 pe teritoriul mănăstirii, a funcţionat un spital, iar după închiderea acestui spital, încăperile mănăstirii au fost folosite de gospodaria agricolă din localitate.

În această perioadă, mănăstirea a fost distrusă pînă în temelie, iar din ceea ce a rămas din edificiile ei, au fost construite cîteva ferme. Aşa, mulţi ani la rînd, locul pe care cîndva se înălţa o mănăstire, a fost pustiu.

Mănăstirea „Sf. Nicolae” este situată la circa 6 km de satul Sadaclia. În anul 1997 cînd s-a redeschis, aici nu mai rămăsese piatră pe piatră din vechea aşezare monastică.

În primăvara anului 1997 mănăstirea a fost reactivată ca mănăstire de maici cu numele „Mănăstirea Chistoleni".

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Municipiu
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
23327 locuitori
Logo

Municipiul Comrat este capitala unităţii teritoriale autonome Găgăuzia din Republica Moldova. Amplasat în partea de sud a republicii, în valea rîului Ialpugul-Mare, municipiul Comrat este situat la o distanţă de 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia municipiului constituie 23327 locuitori. Data primei atestări documentare a oraşului Comrat este incertă. Localitatea a apărut la hotarul secolelor XVIII şi XIX, iar în 1819 autorităţile ruse colonizau  satul cu bulgari şi alte naţionalităţi venite de peste Dunăre.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.