05 aprilie 2013, 17:02 views 46020

Mănăstirea Cuizăuca

În apropierea satului Cuizăuca (raionul Rezina), la 71 km de Chișinău, în inima pădurii se află  Mănăstirea "Sfîntul Vasile cel Mare". Mănăstirea a fost fondată de cîţiva călugări în anul 1999, pe ruinele unei tabere pionereşti. La început, mănăstirea purta hramul Cuviosului Efrem Sirul şi a lui Antim Ivireanul. Ulterior călugării s-au risipit prin lume, iar actualmente obştea mănăstirească este formată din patru măicuţe şi un părinte duhovnic, care se află la Cuizăuca din 2002.

Conform datelor de arhivă, circa 300 de ani în urmă, pe acel loc exista o mică mănăstire. Un hrisov domnesc din 1778 arată că voievodul Alexandru Ghica delimita proprietăţile a doi moşieri, care se judecau  pentru nişte terenuri ce atingeau  teritoriul mănăstirii Cuizăuca. Nu se ştie exact cît timp a existat mănăstirea. Se presupune că aşezămîntul monahal a fost închis de către arhiepiscopul Dimitrie Sulima, succesorul mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, între anii 1821-1844, care a dus o campanie de închidere a mănăstirilor mici ce nu aveau subzistenţă economică.

 

Mănăstirea Cuizăuca - album foto

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2204 locuitori

Bălăneşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte 2 localităţi: Bălăneşti și Găureni. Satul Bălăneşti este situat la o distanță de 15 km de oraşul şi staţia de cale ferată Ungheni, la 18 km de oraşul Nisporeni şi la 90 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2204 de oameni. Satul Bălănești a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.