Valeanschi Lidia

Valeanschi Lidia ‒ actriţă.

Născută la 26 decembrie 1937 la Coteala, judeţul Hotin (astăzi raionul Briceni), Republica Moldova. A Absolvit şcoala medie din Tabani (1954), după care a activat în calitate de şefă a bibliotecii din satul Coteala (1954-1958).

În anul 1958 este angajată în trupa Teatrului Dramatic din Bălţi. S-a lansat cu succes în rolurile Nataşei din „O pagină a vieţii" de V. Rozov, Anica din „Jerfa" de G. Timofte, Ziţa ‒ „O noapte furtunoasa" de I. L. Caragiale, Paraschiţa „Opriţi planeta" de A. Marinat (1958-1967). În perioada anilor 1967-1973 i se încredinţează rolurile: Fena – „Mama nevestei mele" de Gh. Hugaev, Fata – „Bătrînul" de M. Gorki, Adi ‒ „Şi sub cerul acela" de A. Busuioc, Larisa Pavlova din „Jocuri periculoase" de C. Finn.

În anul 1973 este invitată la Teatrul Academic „A. Puşkin" (actualmente Teatrul Naţional „Mihai Eminescu" de la Chişinău, unde activează în calitate de actriţă pînă în anul 1996. Pe scena teatrului de la Chişinău a interpretat diverse roluri, printre care: Liuba –„Libovi Iarovaia" de K. Treniov, Măriuţa din „Preşedintele" de D. Matcovschi, Tinca „Amintiri din copilărie" Ion Creangă, Vasilisa – „Azilul de noapte" de M. Gorki, Ursula ‒ „Mult zgomot din nimic" de W. Shakespeare, Frăsîna ‒ „Soacra cu trei nurori" de I. Creangă, La Ponсia „Casa Bernardei Alba de G. Lorca, Fevronia – „Despot-vodă" de V. Alecsandri.

Colaborează cu TV, unde apare şi în spectacole televizate, s-a produs şi în emisiunile televizate „Teatrul de miniaturi", „De-ale teatrului", este invitată să se filmeze în cîteva pelicule ale studioului „Moldova-film". A activat la Teatrul pentru copii „Paradis", la Asociaţia de Creaţie „Buciumul-Satul Moldovenesc".

A activat şi la „Interarta", secţia teatru. Teatrul folcloric o angajează prin contract pentru anumite roluri: mama lui Ştefan cel Mare în spectacolul „Imnul lui Ştefan cel Mare" şi mama în „Aşa-i viaţa omului", la teatrul-studio „M. Eminescu" interpretează rolurile: Gafiţei din piesa „Casa Mare" de Ion Druţă şi cel al Cleopatrei din „Mătuşa de la Bumbăta" de A. Dorian şi M. Bădicheanu.

Pe parcursul activităţii scenice s-a produs în peste 4000 de spectacole, jucînd în total peste o sută de roluri în spectacole teatrale, radiofonice, TV şi de cinema. Membră a Uniunii Oamenilor de Teatru din Republica Moldova (1963), Maestru în Artă (1996), decorată cu Ordinul „Gloria Muncii" (2000).

Filmografia:
„Prietenia bărbătească", 1983 ‒ rol episodic,
„Trece lebăda pe apă" ‒ rol episodic,
„Să-ţi cînte cucul în faţă", 1983 ‒ rol episodic.

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1891
Populația:
735 locuitori

Chioselia Rusă este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Comuna Chioselia Rusă este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 45 km de municipiul Comrat și la 131 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 735 de locuitori. Satul Chioselia Rusă a fost menționat documentar în anul 1891.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.