Soboli Vitalii

Vitalii Soboli - operator de cinema şi TV de categoria superioară, laureat al premiului "Antena de aur" televiziunii naţionale.

S-a născut la 14 septembrie 1953 în capitala Kirgiziei, or.Frunze. Acolo a absolvit şcoala medie şi a prelungit studiile Ia Institutul pedagogic de stat "Ion Creangă" din Chişinău. Dar cariera de învăţător nu la frapat. El sa îndrăgostit de arta televizată şi vine la televiziunea naţională unde începe activitatea în calitate de asistent de operator la camerele staţionare. Cu timpul trece şi la camerele de luat vederi ambulante.

La un timp întrerupe activitatea Ia Chişinău şi face studii în cadrul Institutului de perfecţionare a cadrelor la Teleradio URSS în Moscova. Intorcînduse la Chişinău în curs de doi ani (2000-2002) activează la canalurile televizate "Catalan" şi "Euro-TV", iar din 2002 filmează ma­teriale pentru canalul "Prime".

În curs de 18 ani de activitate la canalele televizate din Moldova V.Soboli a parcurs calea lungă de la un simplu asistent pînă la titlu de operator de categoria superioară. Mînuind toate camerele video la nivel înalt el filmează orice îmagine complicate, trecînd cu timpul şi la filmele de ficţiune. Multe din aceste filme a complectat fondul de aur a televiziunii naţionale. De mare succes sa bucurat materialele filma­te de V.Soboli pentru serialul "Cîntec de leagăn popular" şi din ciclu "Povestea de Anul Nou". "Povestea de Anul Nou" atît de mult le-a plăcut englegilor că a fost procurată de corporaţia BBC pentru Marea Britanie. Multiple din filmările lui V.Soboli din ciclu "Sănătatea" au luat premii la concursurile internaţionale "Anti-spid" şi "Nu, drogurilor". Activitatea multelaterală lui V.Soboli îmbogăţeşte palitra artistică Televiziunii moldoveneşti.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1420
Populația:
3212 locuitori

Pituşca este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Pituşca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Călărași și la 49 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3212 oameni. Satul Pitușca a fost menționat documentar în anul 1420.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.